*

Indland

Hver syvende folkeskolelærer har ingen læreruddannelse

Hver 15. folkeskolelærer er student. Dygtige læreuddannede søger væk fra folkeskolen, siger Danmarks Lærerforening.

Et politisk flertal har afsat 1 mia. kr. til kommunerne for at sikre, at  alle danske skolelærere have undervisningskompetence i alle de fag, som de underviser i. Niels Hougaard

Næsten 7.700 af de lærere, der sidder bag katederet i landets folkeskoleklasser, har ikke nogen læreruddannelse.

Det viser en ny opgørelse, som Danmarks Lærerforening har fået lavet af Danmarks Statistik.

Opgørelsen kommer lige i hælene på en spørgeskemaundersøgelse fra samme brancheforening, der tidligere på måneden viste, at tre ud af fire af landets kommuner havde haft problemer med at rekruttere læreruddannede til ledige lærerstillinger inden for det seneste år.

»Vi står i en alvorlig situation. Rigtig mange lærere mener ikke længere, at det er muligt at levere god undervisning til eleverne, fordi rammerne omkring folkeskolen er blevet forringet. Det betyder, at dygtige lærere, som eleverne skulle have glæde af i mange år, søger væk til for eksempel privat- og friskoler eller helt andre brancher,« siger formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, ifølge Danmarks Lærerforening.

Tallene fra Danmarks Statistik er baseret på den seneste opgørelse fra november 2013. Her var 48.342 ansat i folkeskolen med hovedbeskæftigelse som lærere. Af dem havde 40.691 taget en læreruddannelse, mens 991 var meritlærere, og 22 havde en uddannelse fra Den Frie Lærerskole.

Tilbage stod 6.688 personer, der har hovedbeskæftigelse som lærer, men ingen læreruddannelse.

Af disse har 1.691 folkeskolelærere kun har en studentereksamen bag sig, mens 331 lærere har fuldført op til 11. klasse.

Lærerne fosser ud af folkeskolen

I august sidste år kunne man i Jyllands-Posten læse, at hver femte lærer var uden læreruddannelse. I denne statistik havde man medregnet landets privatskoler.

Selvom tallet ikke er ideelt, er det ikke udelukkende problematisk, sagde formanden for landets skoleledere, Claus Hjortdal, dengang til Jyllands-Posten.

»Hvis hver femte lærer kun var student, var det klart for mange. Men mange af de, der har en anden videregående uddannelse, kan sagtens være gode lærere, så længe de aktivt selv har valgt at undervise børn, fordi de har lyst til det,« sagde han.

Undervisningsordfører i Liberal Alliance, Merete Riisager, finder tallet alarmerende og vil tage sagen op med undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

»Der er en direkte sammenhæng mellem læreres faglige kvalifikationer og elevernes ditto. Derfor er det også alarmerende, at antallet af undervisere uden lærerkompetencer er blevet så højt,« siger Merete Riisager.

Et politisk flertal har allerede afsat 1 mia. kr. til kommunerne for at sikre, at  alle danske skolelærere i 2020 skal have undervisningskompetence i alle de fag, som de underviser i.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her