*

Indland

Forbudte mobiltelefoner i fængslet ryster politikere

Justitsministeren må og skal handle på, at sigtede i terrorsagen fra Krudttønden har haft adgang til mobiltelefoner i fængslet, mener retsordførere.

Ulovlige mobiler i fængslerne er ikke et nyt problem. Ikke desto mindre er situationen uholdbar, siger justitsminister Søren Pind (V) om sagen.

Det er noget nær en skandale, at fire sigtede i terrorsagen fra København angiveligt har haft adgang til mobiltelefoner, mens de har siddet varetægtsfængslet.

Sådan lyder reaktionen fra flere retsordførere, efter Kriminalforsorgen og Rigsadvokaten torsdag offentliggjorde de nye oplysninger i sagen.

Søren Pind sætter ind
  • Justitsministeren igangsætter et forsøg med kropsscannere af den type, der kendes fra lufthavne, i flere af kriminalforsorgens lukkede institutioner. Anvendelsen kræver dog en lovændring.
  • Kriminalforsorgen udarbejder nye retningslinjer for risiko- og analysebaserede visitationer – herunder ved anvendelse af de håndholdte mobildetektorer, der nu findes i alle i fængsler og arresthuse.
  • Kriminalforsorgen skal anvende hundekorpset mere målrettet i indsatsen mod mobiltelefoner. Derfor skal hundene, som i dag er særligt trænet til at finde narkotika, fremover også trænes i at finde telefoner.
  • Man undersøger i øjeblikket mulighederne for tekniske hindringer for brug af mobiltelefoner i fængsler og arresthuse.
  • Derudover fra Justitsministeren før jul bedt kriminalforsorgen om at øge antallet af razziaer.
»Jeg er dybt bekymret over, at vi i en af Danmarkshistoriens største terrorsager har en risiko for, at fire sigtede har haft mulighed for at kommunikere  og afstemme vidneforklaringer. Det kan have alvorlige konsekvenser for efterforskningen og dommen,« siger Trine Bramsen, retsordfører i Socialdemokratiet.

Fire sigtede i Krudttøndesagen brugte mobiler i fængslet

Hun finder det ligeledes dybt bekymrende, er det er journalister fra DR, der gennem sociale medier har opdaget de sigtedes kommunikation med omverdenen. Dermed har myndighederne ikke været godt nok rustet til at overvåge de sociale medier selv, og de kompetencer skal der rettes op på, mener Trine Bramsen.

»Det er afgørende, at justitsministeren får fulgt op på sagen. Metoderne til at indsmugle mobiltelefoner udvikler sig hele tiden, så man må også se på, hvordan man fremadrettet sikrer, at det ikke kan lade sig gøre,« siger hun.

De nye oplysninger er helt vanvittige, mener retsordfører i Dansk Folkeparti, Peter Kofod Poulsen.

»Hele syv telefoner på fire fanger i denne meget alvorlige sag er meget bekymrende og meget alvorligt. Det er klart, at der skal gøres noget,« siger han.

Fængselshund har fundet mobil hos fængslet i Krudttøndesagen

Han peger på, at man bør indføre kropsscannere, som også kendes fra lufthavne, samt at man bør se på de tekniske muligheder for at blokere mobilsignalet i fængslerne.

Kropsscannere er en af de muligheder, justitsminister Søren Pind (V) nu vil se nærmere på. Anvendelsen af kræver dog en ændring af lovgivningen, som ministeren vil søge Folketingets opbakning til i løbet af de kommende måneder.

Alternativets retsordfører Josephine Fock er åben over for dialog om tiltagene med justitsministeren, kriminalforsorgen og fængselspersonalet, men økonomien er en vigtig spiller.

Fængselsforbund famler i blinde om mobiler i fængslerne

»Viser det sig at være meget dyrt at lave en effektiv kontrol med mobiltelefoner i fængsler, kan det for eksempel overvejes, om vi skal målrette de nye tiltag til de mistænkte, der er involveret i de mest alvorlige og vigtige sager,« siger hun.

De fire personer er sigtet for medvirkning til drab og drabsforsøg ved at have hjulpet Omar el-Hussein ved angrebene på Krudttønden og synagogen i København i februar i fjor. To personer mistede livet, inden politiet skød og dræbte Omar el-Hussein.

Tidligere på året kom det frem, at en af de sigtede havde haft adgang til sociale medier via en mobiltelefon.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Lørdag den 14. februar ramte et terrorangreb København. I løbet af 16 timer blev to civile dræbt og fem politibetjente såret, inden gerningsmanden blev skudt og dræbt af politiet.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her