Indland

Analyse: Udsatte unge koster samfundet 15 mia. kr. om året

Bl.a. socialcheferne mener, at en del af årsagen til, at mange unge mister kontakt til arbejdsmarkedet, skal findes i folkeskolen.

Analysen viser, at 7-8 pct. af unge i aldersgruppen 25-29 år i to år i træk hverken er i job eller i uddannelse. Det koster hvert år samfundet op til 15 mia. kr. Arkivfoto: Don Smith/Trigger Image

Når unge mister kontakten til arbejdsmarkedet i længere tid og ikke er i gang med en uddannelse, er det ikke kun skidt for den unge. Det er også dyrt for samfundet, viser en analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Analysen viser, at 7-8 pct. af unge i aldersgruppen 25-29 år i to år i træk hverken er i job eller i uddannelse.

Det koster hvert år samfundet op til 15 mia. kr.

Forskningschef hos Rockwool Fondens Forskningsenhed Jan Rose Skaksen peger på, at den gruppe af unge dermed hvert år koster samfundet næsten lige så meget som mislykket integrationen af ikke-vestlige indvandrere. Ifølge en analyse, som Rockwool Fonden foretog sidste år, koster det samfundet 16,5 mia. kr. om året.

»Det er et stort problem, at så mange unge lever på kanten af samfundet. Det er et problem for de unge, og det er et problem for samfundet, at de ikke bidrager. Omfanget og prisen udgør en brændende platform i vores samfund, men det har vi ikke talt om, som vi har talt om f.eks. udgifterne til integration,« siger forskningschefen.

Fra både Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Arbejdsgiverforening og socialcheferne lyder det, at flere burde kunne ende i job, hvis man sætter ind allerede i folkeskolen.

»Et af de store problemer er de mange, som i folkeskolen ikke lærer at tilegne sig viden og at møde til tiden,« siger Helle Lindet, der er formand for Socialchefforeningen.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen siger, at den store regning viser, at man »har ladet stå til« både i uddannelses- og beskæftigelsessystemet:

»Men nu bør det stå tindrende klart, hvor store konsekvenser det har for både mennesker og samfundet, at man har ladet unge mennesker gå passive på offentlig forsørgelse.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her