*

Indland

PET ændrer procedure efter drabsforsøg på betjent

Der har været en brist i kommunikationen mellem PET og flere asylcentre i sagen om en mand, der i september stak en betjent ned.

I september 2015 blev en politibetjent stukket ned på Udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland. Vigtige oplysninger om den sigtede i sagen blev aldrig delt med udrejsecentret. Arkivfoto: Kaare Smith/Polfoto
PET

Selv om Politiets Efterretningstjeneste (PET) var i besiddelse af afgørende oplysninger om en 25-årig palæstinenser, der er sigtet for at have stukket en betjent ned på Center Sandholm i september sidste år, blev de aldrig delt med det udrejsecenter, hvor den 25-årige boede.

PET havde således indberetninger om, at manden muligvis var psykisk ustabil, radikaliseret og selv havde oplyst, at han tidligere havde overfaldet en svensk minister. Men det blev aldrig delt med Udrejsecenter Sjælsmark, da manden sidste år blev overført til centret, der ligger 2 km fra Sandholmlejren.

Og PET vil nu revidere sagsgangene i forbindelse med indberetninger om radikalisering.

»Det er en alvorlig sag. Der er sket en menneskelig fejl. Men det er svært at gardere sig 100 pct. imod det. PET prøver nu at revidere de forskrifter, der gælder for disse sagsgange. Så må vi se, om det kan blive bedre,« siger justitsminister Søren Pind til TV 2.

FAKTA

Sagen kort

  • Den 29. september 2015 blev en betjent stukket ned med en kniv i Sandholmlejren.
  • Efterfølgende blev en 25-årig palæstinenser anholdt og sigtet for drabsforsøg. Den 25-årige boede i Udrejsecenter Sjælsmark, fordi han stod til udvisning.
  • Ifølge PET’s oplysninger var manden muligvis både psykisk ustabil, radikaliseret og mistænkt for at have overfaldet en svensk minister.
  • Af et svar til Folketingets Retsudvalg fremgår det, at de oplysninger imidlertid ikke blev delt med udrejsecentret.
  • Det skyldes ifølge PET »en misforståelse i kommunikationen«.
  • PET er i gang med at revidere procedurerne for, hvornår og hvordan sådanne oplysninger deles med andre myndigheder.

Ifølge PET er det en kommunikationsbrist mellem efterretningstjenesten og den 25-åriges tidligere opholdssted, Asylcenter Holmegaard, der er årsag til, at oplysningerne aldrig nåede frem til Udrejsecenter Sjælsmark. Det fremgår af et skriftligt svar, som Søren Pind har sendt til Folketinget.

»Der har været en misforståelse i kommunikationen mellem PET og Asylcenter Holmegaard,« hedder det i svaret fra PET.

DF: Det må ikke gentage sig

Det er Dansk Folkeparti, der har spurgt justitsministeren om sagen, og partiets retsordfører, Peter Kofod Poulsen, understreger, at sager som denne aldrig må gentage sig.

»Vi kan simpelthen ikke have, at folk, der er til fare for deres omgivelser, kan rende rundt på denne måde. At man ikke får videregivet den nødvendige information, og at det så ender med at bringe en betjent i livsfare. Det må bare ikke gentage sig,« siger han.

Ifølge svaret fra PET blev tjenesten den 1. juli 2015 kontaktet af Fyns Politi, der viderebragte oplysningerne om den 25-årige fra Asylcenter Holmegaard. Den 3. juli kontaktede Fyns Politi igen PET og fortalte, at manden skulle overføres til Udrejsecenter Sjælsmark, hvilket han var »meget utilfreds med«. Herefter havde PET to telefonsamtaler med en sagsbehandler på Asylcenter Holmegaard, men derfra blev Sjælsmark altså aldrig orienteret.

Bl.a. på baggrund af denne sag er PET nu ved at se på tjenestens sagsgange, når det gælder indberetninger om mistanke om radikalisering.

Og der er behov for at stramme op på procedurerne, mener Peter Kofod Poulsen. Han vil nu have regeringen til at klarlægge, hvem der har ansvaret for, at lignende oplysninger bliver viderebragt i fremtiden.

»Jeg har fuld forståelse for, at man skal værne om privatlivets fred. Men man må også have fuld forståelse for tryghed, ro og orden. Set i det lys skal der jo gøres noget.«

Det har ikke været muligt at få svar på, hvornår revideringen forventes færdig.

Den 25-årige mand nægter sig skyldig i drabsforsøg.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
PET
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her