Indland

S: Kongeligt besøg til Saudi-Arabien bremser for kritisk dialog

Kronprinsparret bør ikke tage af sted til Saudi-Arabien, lyder kritik. EL vil kalde udenrigsminister i samråd.

Det er et problem, at kronprinsparret tager på officielt besøg i Saudi-Arabien, lyder det fra blandet andet Amnesty International. Geert Vanden Wijngaert/AP

Officielt besøg til Saudi-Arabien af det danske erhvervsliv og kongehuset møder kritik fra flere steder.

Ifølge socialdemokraternes udenrigsordfører, Nick Hækkerup, er det problematisk, at det er kronprinsparret, der tager af sted.

- Det er godt, at vi gør en masse for at fremme danske handelsinteresser. Danske firmaer får mulighed for at sælge produkter og dermed skabe arbejdspladser i Danmark.

- Det problematiske er, at det er kronprinsparret, der står i spidsen for delegationen. For så er der ikke mulighed for at have den kritiske dialog, som er nødvendig at have med det saudiarabiske styre om menneskerettigheder med videre, siger han til Ritzau.

Sådan lyder det også fra konstitueret generalsekretær i dansk Amnesty International, Trine Christensen.

- Når kongehuset bliver sendt af sted, som ikke har en formel funktion, men er symbolsk, så er det det element, som kan løfte det op i en helt anden liga. Det betyder, at den her delegation får en helt anden karakter, og gør det særligt problematisk, siger hun til Ritzau.

Hos Enhedslisten vækker det så stor harme, at de nu vil kalde udenrigsminister Kristian Jensen (V) i samråd:

- Det er fuldstændig skandaløst, hvis kongehuset og toppen af dansk erhvervsliv besøger Saudi-Arabien. Landet er et brutalt diktatur, der pisker demokratiforkæmpere og halshugger regeringsmodstandere.

- Det er også et land, hvorfra størstedelen af den finansielle støtte til Islamisk Stat og andre ekstremister kommer fra, siger udenrigsordfører Nikolaj Villumsen til Ritzau.

Derfor er det ubegribeligt for ham, hvis udenrigsministeren har godkendt et sådant besøg.

- Det er et brutalt diktatur, som bevæger sig i den helt forkerte retning. De bør ganske enkelt ikke belønnes med et kongeligt besøg og erhvervsfremstød, siger han.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her