Indland

Professor: Dårlig integration er en tikkende bombe

Hvis integrationen ikke fungerer, bliver den danske sammenhængskraft udfordret, lyder det fra professor.

Halvdelen af danskerne er enige eller meget enige i, at den massive tilstrømning af asylansøgere kan give problemer for sammenhængskraften i Danmark. Det viser en ny måling fra Voxmeter.

Spørger man Gert Tinggaard Svendsen, der er professor i statskundskab og social tillid ved Aarhus Universitet, tror han, at danskerne særligt bekymrer sig om sammenhængskraften på arbejdsmarkedet.

- Det er en tikkende bombe under sammenhængskraften, hvis man ikke formår at integrere ordentligt, fordi der vil komme en voksende gruppe på passiv forsørgelse, og på et eller andet tidspunkt vil skatteyderne så sige fra, siger han til Ritzau.

FAKTA: Asyltal skaber bekymring om sammenhængskraften

Ifølge Gert Tinggaard Svendsen er det danske samfund i høj grad baseret på tillid. Danskerne har tillid til, at alle har et arbejde, og alle betaler skat. De har også tillid til, at staten forvalter skattekronerne på fornuftig vis.

Men tilliden og forventningerne er ofte uskrevne regler, og det gør det vanskeligt for flygtninge at finde fodfæste i et nyt samfund

- Det kan meget vel være svært at blive integreret i et tillidssamfund som Danmark. Vi har mange uskrevne regler for god adfærd, så alt det usagte, som vi tager for givet, kan være svært at forstå, hvis man ikke får det forklaret på fornuftig vis, siger han.

Hvis sammenhængskraften skal bevares, er det derfor afgørende at få forklaret de nytilkomne de uskrevne regler, danskerne har, mener Gert Tinggaard Svenden.

- Når man ankommer til landet, bør det være en del af velkomstpakken, at der er nogen, der forklarer, hvordan det hele foregår - også de uskrevne ting, siger professoren.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her