Indland

Svinekødsdebatten koger: »Det er utroligt, hvad politikerne åbenbart blander sig i«

I Randers skal institutionerne fremover have svinekød med i madplanen - er det en god idé, eller burde kommunerne blande sig udenom?

Mandag vedtog et snævert flertal i byrådet i Randers Kommune, at kommunens daginstitutioner er forpligtet til at lade svinekød indgå i madplanen.

Det betyder, at daginstitutionerne ikke længere selv kan bestemme, om de vil tage hensyn til eksempelvis muslimske børn, som ikke må spise svinekød, og i stedet servere en slags mad, som de fleste børn kan være med til at spise. Nu skal der spises gris, har kommunen bestemt.

Men er den netop vedtagne regel en god idé, som sikrer, at børnene får serveret en varieret kost og ikke udelukker bestemte fødevaregrupper fra madplanen? Eller er det et formynderisk tiltag fra kommunen for at presse svinekød og "dansk madkultur" ind på frokostmenuerne?

Det er der ikke overraskende meget delte meninger om, og på internettet diskuteres emnet nu ivrigt under hashtagget #frikadellegate.

Den radikale politiker Manu Sareen, som er tidligere børne- og integrationsminister, mener at det er utilstedeligt, at politikerne blander sig i, hvad institutionerne skal servere.

»Det er virkelig utroligt, hvad politikerne åbenbart blander sig i. Det er signalpolitik af værste skuffe og et udtryk for, at man vil pådutte andre en tvangsideologi - og i dette tilfælde børn - børn for pokker,« skriver han på Facebook.

Andre finder en vis morskab i det obligatoriske svinekød, bl.a. professor Svend Brinkmann fra Aalborg Universitet, som bor i Randers, og som med slet skjult ironi skriver, at det burde blive vedtaget, at sværen på flæskestegen skal være sprød.

»Der er intet så udansk som blød svær. Den er en trussel mod demokratiet,« skriver han.

Den radikale folketingspolitiker Zenia Stampe finder også reglen fjollet.

»Det her er altså så langt ude, at man bliver nødt til at tage det med humor og overbærenhed,« skriver hun på Facebook.

DF'er i Randers: Frikadelleforslag er blevet misforstået

Velfærdslisten i Randers, som stemte imod forslaget, kalder det for »et selvopfundet problem« med manglende svinekød i Randers' daginstitutioner.

»Den her sag er blæst ud af alle proportioner. Det er stor svine-ståhej for, at en børnehave i Nordbyen fremover kommer til at have en pose frosne frikadeller i fryseren,« siger Kasper Fuhr Christensen, der er byrådsmedlem for Velfærdslisten.

»Frikadellekrigen« i Randers er afgjort: Krav om svinekød i institutioner

I forvejen har kommunerne Herlev, Rødovre og Ishøj lignende regler om, at de kommunale institutioner skal tilbyde svinekød til børnene.

»Vi har fået henvendelser fra forældre, som var bekymrede for, at den almindelige danske madkultur kunne risikere at forsvinde, fordi der var et pres fra andre forældre. Derfor valgte vi at sige, at når vi har en fælles madordning, hvor vi bestemmer, hvad børnene spiser, så skal svinekød være en del af det,« sagde Herlevs borgmester Thomas Gydal Petersen (S) i oktober til TV 2 Lorry.

De børn, der af forskellige grunde ikke må eller kan spise svinekød, får i stedet tilbudt en alternativ ret i de pågældende kommuner.

På det landspolitiske plan har politikere over en bred kam erklæret, at det er godt med danske madtraditioner i daginstitutionerne - men man har ikke ønsket at lave en lov, der gør svinekød obligatorisk eller forbyder halalslagtet kød. I stedet bør det være op til hver enkelt kommune, hvordan den vil håndtere spørgsmålet, har det tidligere lydt fra både Venstre og Socialdemokraterne.

I de fleste kommuner er det op til den enkelte institution selv, hvad man vil servere for børnene.

Dansk Folkeparti har længe kritiseret, at det er muligt for institutioner at vælge svinekød fra og erstatte det med andet kød - f.eks. halalslagtet kylling. Partiet mener derfor, at der er behov for landspolitisk at lovgive på området.

»Dansk Folkeparti arbejder nationalt og lokalt for dansk kultur, herunder dansk madkultur, og dermed kæmper vi også mod, at islamiske regler og misforståede hensyn skal diktere, hvad danske børn spiser,« siger integrationsordfører Martin Henriksen.

Dansk Folkepartis børneordfører, Pernille Bendixen, der også er medlem af byrådet i Odense, siger nu til ritzau, at hun vil tage initiativ til at stille et forslag som det i Randers.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her