Annonce
Indland

»Frikadellekrigen« i Randers er afgjort: Krav om svinekød på institutioner

Et flertal i Randers Byråd har mandag besluttet, at svinekød skal være en fast bestandel af madplanerne hos kommunens institutioner.

Arkivfoto: Klaus Gottfredsen

Medarbejderne i daginstitutioner i Randers kan fremover ikke vælge at gå uden om køledisken med svinekød i supermarkedet, når der skal købes ind til børnenes middagsmad.

Det har et flertal i Randers Byråd mandag aften afgjort med stemmerne 16 mod 15.

Lokalpolitikerne har stemt ja til et forslag fra Dansk Folkeparti og Venstre om, at det skal være et krav hos alle kommunens institutioner, at svinekød skal være en del af madplanen.

Byrådsmedlem i Randers for Velfærdslisten Kasper Fuhr Christensen var et af de 15 byrådsmedlemmer, der stemte nej til forslaget.

Han kalder beslutningen »unødvendig«, fordi der ifølge ham ikke har været problemer på kommunens institutioner.

»Jeg synes, at det er fuldstændig absurd, når der nu ikke har været henvendelser fra utilfredse forældre. Det er et problem, som man har opfundet ud af den blå luft. Det er stor svineståhøj for ingenting,« siger han.

Forslaget om at servere svinekød for både de muslimske og ikke-muslimske børn blev stillet efter, at flere af kommunens institutioner havde valgt at ophøre med at servere svinekød for børnene.

DF'er i Randers: Frikadelleforslag er blevet misforstået

Et af de steder, hvor man havde valgt at tage hensyn til de muslimske børn ved i stedet at servere halalkød, var Børnehuset Jennumparken, som Jyllands-Posten beskrev sidste år.

Dengang sagde institutionens leder Bente Gråkjær, at det vigtigste ifølge hende ikke var, hvordan kødet blev slagtet, men derimod om børnenen fik en ordentlig kost.

»Der er jo efterhånden også mange etniske danskere, der ikke spiser svinekød. Hos os har vi mange vigtige udfordringer at arbejde med, og så skal maden ikke gøres til en konflikt. Det vigtige er, at børnene får god og nærende kost,« sagde hun.

Muligheden for at forbyde svinekød har institutionerne i Randers Kommune med mandagens beslutning ikke længere. Fremover skal institutionerne i stedet sikre, at »dansk madkultur skal være en del af de kommunale institutioner.«

Danske muslimer ønsker, at der bliver taget hensyn - men får et nej

Under byrådsmødet stillede medlem af Børn- og skoleudvalget, Mikael Firlings Mouritsen (S), ifølge Randers Amtsavis spørgsmålstegn ved, hvordan en forældrebestyrelse skal kunne forstå begrebet dansk madkultur

Manden bag forslaget, byrådsmedlem for Dansk Folkeparti Frank Nørgaard, understregede dog ifølge Ritzau, at forslaget ikke handlede om mistillid til institutionerne og forældrebestyrelserne.

»Vi vil bare sikre svinekød i vore institutioner til de, der ønsker det. Det handler ikke om generel mistillid til institutionernes bestyrelser. Men flere steder i landet forsøger man at luske igennem, at der ikke skal serveres svinekød i institutioner,« sagde Frank Nørgaard ifølge Randers Amtsavis.

En undersøgelse, som Wilke sidste efterår foretog for Jyllands-Posten, viste dengang, at 83,4 pct. af de danske muslimer mener, at der skal serveres halalslagtet kød i danske vuggestuer, børnehaver og skoler.

Omvendt svarede kun hver fjerde ikke-muslimske dansker, at institutionerne skal tage hensyn til de muslimske børns madvaner.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her