Annonce
Indland

Universitet stopper al optagelse: Farvel til Eskimologi, Tyrkisk og Balkanstudier

Dekan Ulf Hedetoft fra Københavns Universitet ser sort på fremtiden for både små og mellemstore uddannelser.

Foto: Tariq Mikkel Khan

På flere humanistiske studieretninger bliver der fra i år lukket for optagelse af nye studerende. Og flere af de små uddannelser på Københavns Universitet bliver formentlig fuldstændig nedlagt.

KU-spareplan
Følgende uddannelser lukker for optaget i 2016:
 • Moderne Indien
 • Eskimologi
 • Finsk
 • Hebraisk
 • Indologi
 • Sydøstasien
 • Tibetologi
 • Klassisk græsk
 • Indoeuropæisk
 • Balkanstudier
 • Indianske sprog og kulturer
 • Tyrkisk
 • Polsk
Lukningen skyldes, at universitetet er presset på økonomien og derfor ikke kan finde penge til at holde de små uddannelser i live. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

»Fag som f.eks. Balkanstudier, studier i Sydøstasien eller Indien er alle eksempler på områder, hvor Danmark har vigtige interesser og relationer. Men med Folketingets besparelser er der desværre ikke længere penge til at holde liv i små uddannelser,« siger dekan Ulf Hedetoft fra Det Humanistiske Fakultet.

Helt konkret er der tale om 13 små fag - heriblandt sprogfag som Finsk, Polsk og Tyrkisk - der er i fare for at blive fuldstændig nedlagt.

»Nedskæringerne vil ramme hårdt i et i forvejen presset uddannelsessystem«

Universitetets Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier informerede i fredags skriftligt de studerende og ansatte om lukningen, som er en del af en spareøvelse på omkring 100 mio. kr.

Ulf Hedetoft er nu nervøs for, at flere uddannelser kan blive truet.

»Som økonomien på uddannelsesområdet ser ud nu, vil det kun gå en vej. Både små og mellemstore sproguddannelser er sårbare og risikerer at bukke under, når økonomien er presset.«

I brevet til de studerende og ansatte skriver Ulf Hedetoft desuden, at der ud over lukninger formentlig også vil være sammenlægninger af uddannelser for at skabe »levedygtige enheder«.

Hvor mange af de 13 uddannelser, der må nedlægges permanent, skal besluttes i løbet af foråret.

Universitetsrektor: Det er statens regler, der koster os penge

Den øverste ledelse, rektoratet, på Københavns Universitet har tidligere bedt om hjælp fra politikerne for at kunne spare penge uden at det går ud over uddannelsernes kvalitet.

»Hvis vi skal fastholde forskningens og uddannelsernes kvalitet, er det afgørende, at staten løsner sin bureaukratiske detailstyring af universiteterne. Vi opfordrer uddannelsesminister Esben Lunde Larsen til hurtigst muligt at indkalde universiteterne til drøftelser af, hvordan vi kan lette de stadig større administrative byrder,« sagde universitetets rektor, Ralf Hemmingsen, i efteråret.

KU's ledelse har bl.a. foreslået, at staten slækker lidt på fremdriftsreformen og bl.a. afskaffer at studerende skal tvangstilmeldes kurser - et ønske, regeringen efterkom i november med justeringen af fremdriftsreformen - samt at universiteterne skal tilbydes at købe deres egne bygninger, hvis de ønsker det.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her