Indland

Antallet af spøgelsesbilister falder igen - hvorfor ved man ikke

Hos Vejdirektorat formoder man, at nogle af de mange tiltag mod spøgelsesbilisme skal have en del af æren.

I 2007 blev der registreret 170 indberetning om spøgelsesbilister. Foto: Colourbox

103 gange blev der sidste år indrapporteret tilfælde af spøgelsesbilister - altså bilister som kører mod trafikretningen - på de danske veje.

Tallet er dermed det laveste i ni år og markerer et stort fald fra 2010, da hele 199 spøgelsesbilister blev indberettet.

Spøgelsesbilister

For at forhindre spøgelsesbilister har man bl.a.:

  • Lagt løbelys i kørebanen og installeret blinklys, som blinker rødt, hvis bilen kører i den forkerte retning.
  • Installeret en del 3D-afmærkninger i kørebanen – teksten "Stop" bliver synlig på kørebanen, når en bilist kører den forkerte vej ned ad frakørslen.
  • Opsat skilte, der med en stor sort hånd på et gult skilt og teksten STOP tydeligt signalerer til bilisten, at han eller hun er på afveje.
  • Bygget nogle af rampekrydsene om ved motorvejstilkørsler.
Hos Vejdirektoratet registrerer man antallet af spøgelsesbilister og iværksætter i samarbejde med politiet forskellige tiltag for at få bragt tallet yderligere ned. Selv få spøgelsesbilister kan nemlig skabe nogle meget farlige situationer.

»Det er ikke så ofte, der sker den slags ulykker, men når det sker, er de som regel meget alvorlige,« siger Vagn Lynggaard Bech, afdelingsleder i Vejdirektoratet, i en pressemeddelelse.

Ifølge Vejdirektoratet kan man ikke med sikkerhed sige, hvorfor antallet af spøgelsesbilister var så lavt i 2015. For det første formoder man, at der er et stort skyggetal, fordi det ikke er alle spøgelsesbilister, der bliver opdaget og indberettet. Og for det andet er spøgelsesbilister en uforudsigelig størrelse, hvor man ikke umiddelbart kan pege på én eller flere bestemte ting, der har fået nedbragt tallet.

»Men de tiltag, der er gennemført, er givetvis en del af forklaringen på den positive udvikling der har været siden 2010,« siger Vagn Lyngaard Bech.

To dræbt i ulykke med spøgelsesbilist

Hvor farlige situationer der kan opstå, når bilister forvilder sig over i de forkerte vejbaner, kunne ses i efterårsferien sidste år, da en spøgelsesbilist i weekenden op til efterårsferien kørte sig selv og en 45-årig mand ihjel på motorvej E45 syd for Aalborg.

Der er blevet lavet mange forskellige foranstaltninger for at forhindre eller i hvert fald minimere antallet af spøgelsesbilister.

Spøgelsesbilist skal i fængsel for trafikdrab

Nogle kommuner har tidligere forsøgt sig med pigge på motorvejsnedkørsler, hvilket dog blev opgivet igen, fordi piggene også viste sig at kunne ødelægge dækkene på bilister, som kørte den rigtige vej. Mere skiltning og røde lys er også blevet benyttet.

I 2004 registrerede Vejdirektoratet 50 spøgelsesbilister. Det tal var i 2014 steget til 148.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Smart eller tudegrim? Ny koreansk crossover deler vandene
Hyundai går benhårdt efter at skille sig ud fra konkurrenterne i klassen for de små crossovere, og det må man sige, de gør med den nye Kona. Desværre er selve bilen et ganske gennemsnitligt produkt. 
Se flere
Fyld din bolig med stærke Wi-Fi-signaler
Måske skal du have en Mesh-router – i hvert fald hvis du har en stor bolig. Router-typen er det nye, hotte inden for trådløse netværk. Her hjælper vi dig med at sikre Wi-Fi ud i den fjerneste krog. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her