*

Indland

Mangel på unge truer uddannelser i udkanten

Demografi: I en række kommuner i Udkantsdanmark vil der om blot 10 år være 25 pct. færre unge. I København vil der være 25 pct. flere.

Anne-Birgitte Rasmussen, der er formand for Danske Gymnasier, forudser, at gymnasier risikerer at måtte lukke. »Det bliver i hvert fald en udfordring at opretholde det faglige miljø og dermed den samme kvalitet i undervisningen alle steder i landet,« siger hun. Arkivfoto: Gregers Tycho

Unge i Udkantsdanmark risikerer om få år at skulle rejse længere for at komme i skole på en ungdomsuddannelse, og de kan få færre fag at vælge imellem.

Det vil ifølge uddannelsesinstitutionerne blive konsekvensen af den demografiske udvikling, som betyder, at der i en række kommuner i udkanten af Danmark om 10 år vil være 25 pct. færre 15-16-årige.

Fra gymnasier lyder det, at de er begyndt at indrette sig på færre studieretninger, færre valgfag, og at lærere skal undervise flere timer. Og erhvervsuddannelser forventer at måtte samle uddannelser i færre byer end i dag, ligesom man måske ikke får råd til f.eks. de talenthold, som er en del af den nye reform af erhvervsuddannelserne.

»Den demografiske bombe tikker, og uddannelserne vil blive nødt til at centralisere nogle uddannelser,« lyder det fra Lars Kunov, der er direktør i Danske Erhvervsskoler.

Anne-Birgitte Rasmussen, der er formand for Danske Gymnasier, forudser, at gymnasier risikerer at måtte lukke.

»Det bliver i hvert fald en udfordring at opretholde det faglige miljø og dermed den samme kvalitet i undervisningen alle steder i landet,« siger hun.

Samtidig vil der i f.eks. København og Frederiksberg Kommuner være næsten 30 pct. flere 15-16-årige om 10 år, og det betyder, at uddannelserne får endnu bedre muligheder for særlige fag som retorik, informationsteknologi og innovation, som eleverne på f.eks. Ørestad Gymnasium kan læse.

Efterlyser økonomisk hjælp

Flere af uddannelserne i udkanten af Danmark efterlyser økonomisk hjælp for at afbøde den demografiske udfordring. De henviser til, at de ud over de færre elever, og dermed færre penge fra staten, også skal spare 2 pct. om året i det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby henviser til, at uddannelser i udkantskommuner allerede får ekstra tilskud, og at regeringen vil gøre det lettere for uddannelser at gå sammen i campusser.

»Trenden i hele verden er, at folk flytter fra land til by, men det betyder ikke, at vi i regeringen læner os tilbage og accepterer denne udvikling. Der handler bl.a. om at sikre, at der også i fremtiden er uddannelser i hele landet.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Udkant

Kronik: Udkantsakademiker søger psykolog

Malene Brandt Winther, ph.d., antropolog Varde
Jeg lever et utopisk nærmest lykkeligt liv i udkanten.
Forsiden lige nu
Om temaet

Flytningen fra land til by er taget til de seneste år. Jyllands-Posten undersøger, om Danmark er ved at knække over.

Annonce
Redaktionen anbefaler

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her