*

Indland

Jæger filmede ulv under jagt - se hans video

Jeg har set videoen et utal af gange, og jeg er helt sikker på, at det er en ulv, siger ulveekspert.

Jægeren Jan Mark var i lørdags på jagt ved Borris i Vestjylland. Det blev en jagttur han sent vil glemme.

Jan Mark fik nemlig pludseligt noget ganske overraskende på sigtekornet. Derfor lagde han riflen fra sig, og i stedet fandt han kameraet frem.

Ulven:
  • Ulven er et rovdyr, der lever i Europa, Asien og Nordamerika. Den er Europas næststørste landrovdyr, idet den brune bjørn er større.
  • Efter knapt 200 års fravær er ulven tilbage i Danmark.

»Jeg sidder helt stille i tårnet i to minutter, og så får jeg øje på den ud af øjenkrogen. Først tænker jeg, at det nok er en hund. Men det går hurtigt op for mig, at det er det ikke. Jeg tager mit videokamera, som jeg altid har med på jagt, og zoomer ind på dyret. Der er ingen tvivl. Det er en ulv, fortæller Jan Mark til TV2 Østjylland.

Nu gøres der plads til ulven i den danske natur

En af Danmarks førende ulveeksperter, Mark Desholm, er ikke i tvivl om, at det er en ulv, Jan Mark har optaget.

»Jeg har set videoen et utal af gange, og jeg er helt sikker på, at det er en ulv. Samtidigt harmonerer det med, at vi har andre oplysninger fra samme område, som bakker op om, at der findes ulve i området. Så videoen er blot en bekræftelse på disse oplysninger,« siger Mark Desholm, som er ph.d. i vildtbiologi fra Aarhus Universitet.

Ifølge Mark Desholm er det umuligt at sige, hvor mange ulve der lige nu findes i Danmark.

»Vi forstiller os i øjeblikket en situation, hvor der er en overvægt af unge hanner, der kommer op gennem Jylland. Men formentlig forsvinder de fleste af dem igen, fordi de ikke kan finde en hun her. Derfor er det umuligt at sige, hvor mange ulve der er i landet lige nu. Det kan være alt fra 10 til 30,« siger han.

Årsagen til, at det kun er hannerne, som endnu er set i Danmark, er, at hunnerne ikke bevæger ret langt væk, når de går fra deres mor, mens hannerne bevæger sig længere væk for at finde et territorium og en hun.

»Derfor er det interessante nu, om man kan konstatere, at der er ulvefamilier nogle steder. Altså om ulvene har slået sig permanent ned, hvilket der endnu ikke er dokumentation for,« fortæller Mark Desholm. 

Ulveforsker: 80 pct. af hjortene kan forsvinde

Men forholdene er ideelle til, at ulvene kan trives i Danmark ifølge Mark Desholm.

»Der er så meget vildt i Danmark, og der er gode uforstyrrede områder både i Midtjylland, Vestjylland og i Sønderjylland. Samtidigt har vi simpelthen så mange hjorte for øjeblikket,« siger han.

TV2 Østjylland spurgte i sidste uge i en undersøgelse, om danskerne er for eller imod ulven herhjemme. 1622 deltog i undersøgelsen. 54 pct. mente, at ulven skal have lov at blive i Danmark, mens 41 pct. er imod, at ulve hører hjemme i Danmark.

Mark Desholm mener, at danskernes splittelse skyldes, at mange har en frygt for ulve.

»Risikoen for at der skulle ske noget, er minimal. I de sidste 50 år findes kun syv tilfælde af ulvedrab på mennesker i hele Nordamerika og Europa. Men det er et rovdyr, og det skal man selvfølgelig have respekt for,« siger Mark Desholm.

Se hele filmen på tv2oj.dk.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her