Annonce
Indland

Stressramte får vidt forskellige tilbud

Stressbehandlingen er præget af tilfældighed og manglende dokumentation, lyder det fra bl.a. forskere.

Omkring hver syvende dansker oplever ifølge en række undersøgelser tegn på stress, og det anslås, at der hver dag er omkring 35.000 danskere, der melder sig syge fra jobbet på grund af stress.

Omkring hver syvende dansker oplever ifølge en række undersøgelser tegn på stress, og det anslås, at der hver dag er omkring 35.000 danskere, der melder sig syge fra jobbet på grund af stress. Samtidig bliver stress ifølge WHO en af de væsentligste kilder til sygdom i 2020, og det anslås, at stress koster Danmark et tocifret milliardbeløb om året.

Alligevel er der enorm forskel på, hvilken behandling de stressramte bliver tilbudt.

Kun omkring hver anden kommune har tilbud til stressramte, og disse tilbud spænder fra kurser i løbetræning, krystalterapi og kostomlægning, over mindfulness og gruppeterapi til psykologsamtaler.

Ifølge en række forskere, stressbehandlere og organisationer er stressbehandlingen præget af tilfældighed og manglende videnskabelig dokumentation for effekten, og patienterne har ingen sikkerhed for, at de tilbydes den bedste behandling.

»I modsætning til angst- og depressionsområdet findes der ingen diagnose for stress, og vi har ingen fælles retningslinjer for, hvordan vi diagnosticerer og behandler stress. Det er helt op til den enkelte behandler og kommune, hvilken metode man vælger,« siger psykolog Yun Ladegaard, som har forsket i arbejdsrelateret stress på Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

Hun bakkes op af bl.a. Depressionsforeningen, Psykologforeningen og centerleder Christian Gaden Jensen fra Center for Psykisk Sundhedsfremme.

»Den slags tilfældigheder ville vi aldrig acceptere, hvis det drejede sig om diabetes, grøn stær, kræft eller kol. Her sikrer myndighederne en ensartethed i diagnosticering og behandling, og at behandlingen er baseret på den nyeste forskning,« siger han.

Sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) efterlyser nationale kliniske retningslinjer for stress, men ifølge sundhedsminister Sophie Løhde er det vanskeligt, fordi der mangler viden om, hvad der virker.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her