Indland

Venstre i frontalangreb på Sverige

Sverige har udvist dårligt naboskab, og nu hænger Danmark på flygtningeproblemet. Vi har mere ret til at indføre grænsekontrol end svenskerne, mener Venstre.

På den første dag med stikprøvekontrol som her ved grænsen i Kruså søgte 75 flygtninge asyl i Danmark. Tallet er ifølge regeringen lidt højere end de foregående dage. Foto: Carsten Rehder/dpa/AP

Regeringspartiet Venstre varmer op til dagens møde om grænsekontrol mellem Danmark, Sverige, Tyskland og EU med et sjældent hårdt angreb på svenskerne.

»Det er ikke særlig godt naboskab først at hente op mod hundredtusindvis af flygtninge til Sverige og så derefter lukke grænsen,« siger Marcus Knuth, udlændingeordfører for Venstre.

Regeringen begrundede mandag den nye, danske grænsekontrol med Sveriges id-kontrol, der kan betyde, at udlændinge strander i København. Ministrene kom dog ikke med en direkte kritik af den svenske regering. Men Marcus Knuth giver svenskerne skylden for både høje asyltal i Danmark og nu også et delvist sammenbrudt samarbejde over Øresund.

»Pludselig er deres ansvarsløse udlændingepolitik blevet en kæmpe hovedpine for Danmark. Svenskerne har holdt åbent hus, men når folk så er kommet, har de sagt: Gå ind til naboen i stedet for,« siger han.

Mandag pålagde den svenske regering DSB at tjekke identiteten på samtlige passagerer på vej til Sverige. Men det våben har svenskerne ifølge Venstre mindre ret til at tage i brug end Danmark, hvis den danske regering skulle vurdere, at det er nødvendigt for at forsvare Danmark mod flygtningestrømmen.

»Vi har hele tiden sagt, at vi gerne vil have antallet af asylsøgere ned, så hvis vi gjorde det samme ved den tyske grænse, ville vi have noget mere etisk ret til det,« siger Marcus Knuth.

Danmark har hidtil undladt id-kontrol, fordi det vil bremse offentlig transport over grænsen. Regeringen har dog mulighed for at gøre det.

De Radikale opfordrer Venstre til at stoppe »råberiet«.

»Hvad med at blive enige om, hvordan vi løser det her sammen? Det kræver noget fra begge parter, og at man holder op med at råbe ad sine naboer,« siger næstformand Sofie Carsten Nielsen (R).

Jyllands-Posten har forgæves bedt Sveriges justitsminister om en kommentar.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her