Indland

Ekspert sår tvivl om juraen bag dansk grænsekontrol

Regler: Regeringen valgte mandag at indføre midlertidig grænsekontrol. Det sker for med »rettidig omhu« at undgå ophobninger af flygtninge og migranter i København. Men EU-retten kræver, at der allerede foreligger en situation, der truer den offentlige orden og interne sikkerhed.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen var flankeret af hele tre ministre, da han mandag annoncerede, at regeringen indfører midlertidig grænsekontrol. Med sig havde han justitsminister Søren Pind, udlændingeminister Inger Støjberg og transport minister Hans Christian Schmidt. Ingen af de tre ministre fik dog ordet på pressemødet. Foto: Stine Bidstrup

I politik kan tingene gå særdeles hurtigt.

Kun en time og fem minutter før et planlagt pressemøde med regeringstoppen fastslog Venstres vikarierende politiske ordfører, at det såkaldte transportøransvar og den medfølgende id-kontrol, som de svenske myndigheder indførte natten til mandag, ikke havde ført til tumultagtige scener.

»Det store billede er, at det er foregået stille og roligt, og at man har været godt forberedt på det her. Og at der ikke har været nogen ophobning eller på anden vis hindringer i trafikken eller i forhold til, at der skulle være asylsøgere, som af den grund skulle være strandet i Danmark. Det er selvfølgelig det, vi sidder og kigger på,« udtalte Jacob Jensen (V) til Politikens netavis.

Grænsekontrol gav ikke flere flygtninge på Hovedbanen

Men på pressemødet en god times tid senere, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen var flankeret af hele tre ministre, var tonen skærpet. Danmark stod i en situation, hvor ro og orden for alvor var truet, måtte man forstå.

»Derfor vil navnlig de nye svenske krav udgøre en alvorlig risiko for, at et stort antal illegale udlændinge på kort tid ophober sig f.eks. i og omkring København til fare for den offentlige orden og sikkerhed. Det ønsker vi ikke. I det lys ser vi os nødsaget til at indføre midlertidig kontrol ved grænsen til Tyskland. Vi vil ikke igen se flygtninge og migranter vandre på vores motorveje,« lød det fra statsministeren.

Brev til EU-Kommissionen

Den skærpede tone gik igen i et brev, som den danske regering kort forinden havde sendt til EU-Kommissionen for at forklare og forsvare nødvendigheden af, at Danmark øjeblikkeligt indfører en midlertidig grænsekontrol i 10 dage – i første omgang.

I brevet, der er underskrevet af udlændingeminister Inger Støjberg, står, at den danske regering mener, at »Danmark nu står over for en en alvorlig risiko for den offentlige orden og den interne sikkerhed.«

Jamen, vi bliver jo nødt til at indføre det her på forkant. Det er spørgsmål om rettidig omhu, og derfor er tiden kommet til midlertidig grænsekontrol.
Inger Støjberg, udlændingeminister

Formuleringen afspejler nøje de snævre kriterier for, hvornår de europæiske medlemslande har mulighed for og ret til at indføre midlertidigt grænsekontrol inden for Schengen-samarbejdet om åbne grænser i EU.

I forordningen hedder det således, at det kun er muligt at genindføre en midlertidig grænsekontrol, »hvis der foreligger en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller sikkerhed«.

Ifølge EU-ekspert fra SDU Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen er det dog tvivlsomt, om den aktuelle situation i Danmark overhovedet lever op til de meget alvorlige scenarier og kriterier, som en genindførelse af midlertidig grænsekontrol foreskriver.

»Konkret taler forordningen, der regulerer det her, om en alvorlig trussel, som kræver øjeblikkelig handling. Det betyder, at det er noget, der kræver, at man letter sig her og nu og får gjort noget ved det,« forklarer han.

Kan man med retten i god behold indføre midlertidig grænsekontrol baseret på en situation, som man tror vil komme?

»Det er meget enkelt. Det kan man ikke. Det skal være en konkret trussel, der er rimeligt oppe over. Eksempelvis terror,« siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen og fortsætter:

»Reglerne siger direkte om migration, at det forhold, at et stort antal statsborgere fra tredjelande passerer de ydre grænser, bør ikke i sig selv betragtes som en trussel mod den offentlige orden eller indre sikkerhed. Reglerne siger så også, at i det øjeblik, der er en utilstrækkelig kontrol af ydre grænse, så må man godt begynde at iværksætte kontroller ved indre grænser. Men det er en anden begrundelse end den, regeringen kommer med.«

Rettidig omhu

I Schengen-forordningen hedder det , at der skal »foreligge« en trussel. Det er altså ifølge eksperten ikke nok, at en given situation kan udvikle sig til det værre.

Ifølge både statsminister Lars Løkke Rasmussen og udlændingeminister Inger Støjberg er den midlertidige grænsekontrol dog mest af alt et udtryk for »rettidig omhu«.

»Vi reagerer ud fra et ønske om at udvise rettidig omhu. Det er sådan, at indrejsetallene er faldet. De seneste uger har det været omkring 55, der har søgt om asyl i Danmark om dagen,« lød det fra Løkke Rasmussen på pressemødet.

Udlændingeminister Inger Støjberg kunne mandag heller ikke pege på konkrete forhold, der her og nu lever op til kriterierne i EU-reglerne.

»Jamen, vi bliver jo nødt til at indføre det her på forkant. Det er spørgsmål om rettidig omhu, og derfor er tiden kommet til midlertidig grænsekontrol,« sagde Inger Støjberg og fortsatte:

»Vi kan komme i en situation, hvor vi vil se en ophobning af asylsøgere og migranter på f.eks. Københavns Hovedbanegård. Altså mennesker, der egentlig havde Sverige, Finland eller Norge som endemål.«

Så du mener, at situationen er alvorlig nok ifølge EU-retten til at tage det her skridt?

»Det mener jeg helt bestemt.«

Nu er det op til EU-Kommissionen at vurdere, om Danmark vitterligt er truet på den offentlige orden og interne sikkerhed.

»Den danske regering informerede kommissionen i morges (mandag morgen, red.) om beslutningen om at indføre midlertidig grænsekontrol. Og som i alle andre sager vil kommissionen kigge på henvendelsen ud fra kriterier om nødvendighed, proportionalitet og sikkerhed,« siger talskvinde Tove Ernst, der udtaler sig på vegne af EU-kommissæren for immigration og indre anliggender, Dmitris Avramopoulos.

Kontrollerer EU-Kommissionen om medlemslande, der indfører midlertidig grænsekontrol, lever op til de strenge kriterier i forordningen?

»Vi er ikke nået til den situation. Vi har netop modtaget beskeden fra den danske regering, og vi er ikke i en position, hvor vi er klar til at lave en vurdering, men læser man lovgivningen, kan man se reglerne,« siger hun og fortsætter:

Forespørgsel til tyskerne

»Midlertidig grænsekontrol er en mulighed inden for Schengen. Men det skal være forbeholdt helt ekstraordinære situationer, og det skal være proportionelt.«

Samtidig med at regeringen annoncerede en midlertidig grænsekontrol, der i første omgang skal bestå af stikprøver ved grænsen, gjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen det klart, at man endnu ikke indfører transportansvar i stil med det, som svenskerne satte i værk natten til mandag.

Regeringen har forgæves søgt at skaffe opbakning til indførelse af en dansk-tysk model, der pålægger transportører at tjekke identiteten på de mennesker, der krydser den dansk-tyske grænse.

Sent mandag aften oplyste Transportministeriet, at man endnu ikke har fået svar fra på et brev til den tyske transportminister. Ej heller delstatsregeringen Slesvig-Holsten er endnu vendt tilbage på regeringens forespørgsel om politisk dialog og samarbejde om transportøransvaret.

Transportminister Hans Christian Schmidt har således søgt »støtte fra forbundsregeringen til en aftale mellem DSB og Deutsche Bahn om identitetskontrol. Det brev har Transport- og Bygningsministeriet endnu ikke modtaget svar på. Hans Christian Schmidt har også sendt et orienterende brev til transportministeren i Slesvig-Holsten, Reinhard Meyer«, skriver ministeriet i en mail.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her