Indland

Strandet i Kastrup med norsk id-kort: »Jeg er meget forvirret«

Eromo Gezahegn Abebe fra Etiopien bor til dagligt i Norge, men er lige nu strandet i Københavns lufthavn i Kastrup.

Eromo Gezahegn Abebe fra Etiopien er lige nu strandet i Københavns lufthavn i Kastrup med beskeden om, at hans norske id-kort ikke er gyldig id. Foto: Lars Krabbe

Natten til mandag trådte det svenske transportøransvar i kraft. Det betyder, at passagerer, der vil rejse ind i Sverige, skal vise pas, kørekort eller svensk id-kort ved kon

trollerne.

Et af de steder, hvor det allerede har skabt problemer, er i Københavns lufthavn i Kastrup.

Her er Eromo Gezahegn Abebe fra Etiopien lige nu strandet.

Han har de seneste seks år boet i Norge, hvor han har fået opholdstilladelse. Siden den 21. december har han været i Tyskland, hvor han har besøgt sin ekskone og deres fælles barn.

Men mandag morgen strandede han i lufthavnen med sin bagage på gulvet, sin rygsæk på ryggen og sit norske id-kort i hånden.

For selv om Eromo har fået opholdstilladelse i Norge, er hans eneste id et lille plastikkort med billede og navn, da processen omkring hans norske pas endnu ikke er færdig.

Eromo Gezahegn Abebe forsøgte at få hjælp fra DSB's personale og politiet for at komme videre fra Københavns lufthavn i Kastrup til Norge.
Den dokumentation var dog ikke tilstrækkelig, da han tidlig mandag ankom til lufthavnen overbevist om, at det blot var et spørgsmål om timer, inden han ville være tilbage i Norge.

»Jeg har rejst fra Norge til Tyskland flere gange, hvor jeg ikke skulle vise andet end mit norske id-kort. Jeg har købt billetter for 200 euro, men jeg fik ikke noget at vide om, at jeg skulle vise id i dag,« siger han.

Nu ved han ikke, hvordan han skal komme videre.

»Nu kan jeg ikke komme hjem til Norge. Jeg er meget forvirret og overrasket over det.«

DSB oplyser over for Jyllands-Posten, at de vil sende en medarbejder ned til Eromo Gezahegn Adebe og forsøge at afklare, hvordan situationen kan blive løst.

Tilfældet med etiopieren er dog ikke det eneste problem, som myndighederne har haft med håndteringen af den nye grænsekontrol.

I en anden sag tidligere mandag blev den 35-årige dansker Wesley Walther, der til dagligt bor tæt på Malmø, afvist i kontrollen.

Her viste han sit svenske id-kort, men fik først at vide, at kortet ikke var tilstrækkelig dokumentation, inden han til sidst efter flere modstridende meldinger fik lov til at rejse til Sverige.

Her erkendte DSB's informationschef, Tony Bispeskov, at der var tale om en fejl.

»Det er nyt for alle og vi begår desværre fejl. Det er selvfølgelig skidt, men det vigtigste er hurtigt at få rettet op på fejlene,« siger han.

Også den dansktalende 19-årige syriske flygtning, Adnan Alali al-Jarjes, som det seneste halvandet år har boet i Danmark, blev afvist i kontrollen.

Han fremviste sit syriske pas, men fik at vide, at det ikke var gyldigt id.

»Jeg er lidt chokeret over det her,« sagde Adnan Alali al-Jarjes til Jyllands-Posten, inden han efterfølgende forlod perronen.

Ifølge Tony Bispeskov burde den syriske flygtning have fået lov til at fortsætte ind i Sverige. Et syrisk pas tæller nemlig efter reglerne som gyldigt id.

»Det er nyt det hele, så vi kan ikke afvise, at der sker fejl. Men et pas er et pas, så det skulle leve op til de lovformelige krav,« siger DSB-informationschefen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her