Indland

PET har skærpet overvågningen af højreradikale grupperinger

Flygtningekrisen og terrorangrebene i Paris får PET til at skærpe opmærksomheden over for politisk ekstremistiske miljøer i Danmark.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har de seneste måneder skærpet opmærksomheden over for politisk ekstremistiske grupper på bl.a. den yderste højrefløj. Foto: Magnus Holm

Politiets Efterretningstjeneste, PET, har de seneste måneder skærpet opmærksomheden over for politisk ekstremistiske grupper på bl.a. den yderste højrefløj.

Det sker ikke mindst som følge af flygtningesituationen i Europa.

»Hændelser som terrorangrebene i Paris og reaktionen på flygtningesituationen i landene omkring os skærper selvfølgelig PET’s opmærksomhed over for udvalgte grupperinger,« oplyser PET.

Projektleder Muhammed Hee fra Københavns Kommunes antiradikaliseringsenhed, VINK, siger, at enheden har noteret sig, at debattonen blandt højreekstremister er blevet forrået.

»Vi oplever, at nogen på den højreradikale fløj vejrer morgenluft i forbindelse med flygtningesituationen. Vi har noteret os, at debattonen ikke bare er blevet opskruet, men også er blevet forrået eksempelvis med opfordringer til at gribe til vold,« siger Muhammed Hee.

Både i København og Aarhus oplyser politiet, at udviklingen følges tæt, men at den skærpede retorik på nettet indtil videre ikke har udmøntet sig i konkrete episoder på gaden.

»Men det er klart, at vi – situationen taget i betragtning – er mere nærværende i vores monitering,« siger vicepolitinspektør Jens Møller, Københavns Politi.

Også i Norge har efterretningstjenesten, PST, siden september haft fokus på de højreradikale grupperinger. Dengang sagde chefen for PST, Marie Benedicte Bjørnland, at »den øgede asyltilstrømning til Norge vurderes først og fremmest at få følger for trusselsbilledet knyttet til det højreekstreme miljø i Norge, fordi modstand mod indvandring er en af de mest centrale sager og mobiliseringsfaktorer i dette miljø«.

I Danmark findes bl.a. borgerværnsgruppen Danerværn, der ifølge stifteren Asger Gottlieb især har medlemmer, der melder sig ind pga. »den politiske situation og pga. indvandring«.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her