USA brugte program til masseovervågning i sag med dansker

Ifølge retsdokumenter spillede den nu afdøde danske konvertit Kenneth Sørensen en hovedrolle i en sag, hvor efterretningstjenesten NSA brugte kontroversielle metoder.

Artiklens øverste billede
Den amerikanske efterretningstjeneste NSA anvendte hemmelige og kontroversielle masseovervågningsprogrammer i optrevlingen af en terrorcelle med forbindelser til Danmark i 2009.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA anvendte hemmelige og kontroversielle masseovervågningsprogrammer i optrevlingen af en terrorcelle med forbindelser til Danmark i 2009. Det viser et tidligere fortroligt notat fra NSA. Ifølge notatet sporede NSA netværkets danske forbindelser gennem hemmelige teleoplysninger, såkaldte BR-metadata, ligesom de bagefter anvendte sagen for at forsvare deres brug af overvågning i bl.a. Europa.

Ifølge formand for IT-politisk forening Jesper Lund er oplysningerne opsigtsvækkende:

»Det er første gang, vi så specifikt ser, at NSA’s programmer er blevet anvendt mod mål i eller fra Danmark – herunder sandsynligvis også mod danske statsborgere. Spørgsmålet er så, om de danske myndigheder har sagt god for denne form for overvågning. Har de det, er der tale om helt nye perspektiver for, hvordan vi kan overvåges.«

Ifølge en række amerikanske retsdokumenter spillede den nu afdøde danske konvertit Kenneth Sørensen en hovedrolle i sagen, som bl.a. handlede om et muligt terrorangreb mod børsen i New York; et angreb, som Kenneth Sørensen dog ikke havde nogen del i.

Men hvordan indsamlingen af data er sket, og om det er foregået med en dansk dommerkendelse, fremgår ikke af dokumenterne. Det får flere juraeksperter til at efterlyse klarere regler for danske myndigheders samarbejde med NSA.

»I bund og grund handler det om, at de retsprincipper, vi normalt hævder i en dansk sammenhæng, i realiteten er blevet sat ud af kraft,« siger professor Gorm Toftegaard fra Aarhus Universitet.

Selv om der er enighed om, at Danmark skal samarbejde med USA, bør der være et klart retsgrundlag for, hvordan udenlandske efterretningstjenester kan overvåge danskeres kommunikation, mener eksperterne. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra NSA.

Fodbolddrengen fra Ishøj

Politiets Efterretningstjeneste, PET, oplyser i en mail, at man ikke kan udtale sig om konkrete sager, men at samarbejdet med udenlandske efterretningstjenester foregår efter reglerne i den danske retsplejelov. Justitsminister Søren Pind oplyser i en mail, at han henholder sig til PETs svar.

Læs hele historien om den danske konvertit Kenneth Sørensen i syv kapitler

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.