Indland

Lange asylventetider gør integration sværere

Både helbred og erhvervskompetencer forringes, når asylansøgere skal vente i lang tid.

Det er psykisk nedbrydende for asylansøgere, at skulle tilbringe flere måneder i uvished i et asylcenter. Det betyder at de er ringere rustet til at blive integreret i det danske samfund, hvis de får asyl. Foto: Jens Henrik Daugaard

Det svækker integrationsevnen, når asylansøgere skal vente længe på at få en afgørelse på, om de må blive i Danmark.

Det er konklusionen fra tre integrationseksperter, der alle finder det problematisk, at ventetiden inden asylansøgere bliver kaldt til første samtale med Udlændingestyrelsen i øjeblikket er mere end 10 måneder.

Først når denne samtale er gennemført, afgør Udlændingestyrelsen, om asylansøgningen skal behandles i Danmark eller i et andet land.

Nye asylsøgere indkaldes først til samtale 10 måneder efter ankomst

»I den tid befinder asylansøgeren sig i et ingenmands- og ingenlands-land, og det har kun negative konsekvenser,« siger Kathrine Vitus, der er lektor i sociologi på Københavns Universitet og medlem af Flygtningenævnet.

Hun påpeger, at evnen til at tage ansvar for sin egen livsituation er afhængig af, at det enkelte menneske kan se sig selv i en fremtid.

»Derfor er det svært for asylansøgerne at begynde at kvalificere sig til at leve i Danmark, når de ikke ved, om de må blive,« siger hun og fortsætter:

»Manglende økonomi gør det svært for asylansøgerne at orientere sig i det danske samfund og svært at udfylde ventetiden meningsfuldt. Det får en negativ effekt på deres evne til at sætte sig ind i danske samfundsforhold og lære et nyt sprog.«

DF til Støjberg: Få nu styr på asyltilstrømningen

»Hvis man ikke har noget meningsfuldt at fylde dagen med, bliver alle de almindelige livskvalifikationer sat ud af spil. Det samme gælder ansøgerens erhvervskompetencer, som forringes, fordi de ikke bliver brugt.«

Det betyder ifølge Kathrine Vitus at ventetiden i asylcentret kommer til at virke diskvalificerende og medfører en tungere integrationsproces, hvis ansøgeren ender med at få asyl.

Det synspunkt støttes af forskningschef Signe Smith Jervelund fra Afdeling for Sundhedstjenesteforskning på Københavns Universitet. Hun henviser til en hollandsk undersøgelse, som har sammenlignet asylansøgere, der har tilbragt to år i et asylcenter med ansøgere, der kun har tilbragt seks måneder i et asylcenter. Undersøgelsen viser, at de ansøgere, som tilbragte lang tid i asylsystemet havde langt flere fysiske og psykiske sygdomme end den anden gruppe.

»Det siger mig, at de lange ventetider med uvished medfører en alvorlig forringelse af potentialet for integration,« siger forskningschef Signe Smith Jervelund.

På Odense Universitetshospital har man allerede set følgevirkningerne af tidligere tiders lange sagsbehandlingstider i asylsystemet.

Her er man dagligt i kontakt med flygtninge, der har fået asyl, og som har tilbragt lang til på asylcentre. Her oplever man langtidsvirkningerne af den psykiske belastning, som ventetiden påfører asylansøgerne.

»Lang ventetid med uvished udløser stress eller forstærker de psykiske traumer, som asylansøgerne allerede har,« forklarer Morten Sodemann, der er professor og overlæge på Indvandrermedicinsk Afdeling.

»Det betyder ofte, at evnen til egenomsorg og evnen til at indgå i sociale sammenhænge lider varig skade med det resultat, at sygdomssymptomer undertrykkes i lang tid, og at det bliver svært for familien at fungere normalt. Det går igen ud over børnene, som også bliver sværere at integrere,« siger han.

En anden alvorlig konsekvens er ifølge Morten Sodemann, at stressen udløser tab af evnen til at tænke rationelt og huske.

»Det betyder, at det bliver svært for asylansøgeren at huske og genfortælle væsentlige detaljer i sin egen historie. Det kan betyde, at ansøgerens historie kommer til at fremstå mindre troværdig, og det kan få alvorlige konsekvenser, når myndighederne skal afgøre, om vedkommende er berettiget til asyl,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her