Ophedet debat om kystbeskyttelse
Miljøministeren havde indbudt til dialogmøde i Aalborg Kongrescenter, men mødet endte i skænderier og beskyldninger.
»Man kan få det indtryk, at vi ikke er lydhøre over for jeres problemer,« nåede Kystdirektoratets direktør Merete Løvschall at sige, inden hun blev afbrudt af høje ja-råb, buhen og ironiske klapsalver fra salen.
Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) havde indbudt til åbent møde om kystbeskyttelse i kongrescenteret i Aalborg, men i stedet for en bedre dialog mellem vrede lodsejere og Kystdirektoratet forløb mødet med 300 tilhørere til tider kaotisk, hvor vrede og kritiske lodsejere stillede spørgsmål ved den faglige hæderlighed ved flere oplægsholdere.
Kystdirektoratet har gennem længere tid været skydeskive for kritik fra lodsejere, der ikke har fået lov til at beskytte deres huse med hård kystsikring i form af sten. En form for kystbeskyttelse som Kystdirektoratet gennem længere tid har afvist, men som man dog i de seneste uger har accepteret både i Løkken og ved Nørlev Strand efter hård kritik.
Allerede umiddelbart efter ministerens velkomst ønskede den kontroversielle Poul Jakobsen at få ordet, men blev bedt om at sætte sig ned. Poul Jakobsen leverer rørsystemer, som han selv og en række lodsejere mener gør stranden bredere, men som er blevet afvist som egnet til kystbeskyttelse af forskere og andre kysteksperter
Senere afbrød Poul Jakobsen dog kystteknisk chef Per Sørensen i dennes indlæg, hvor han betegnede Per Sørensens udlægning som usand.
»Du står simpelthen og fører ikke alene os tilhørere, men også minister og politikere bag lyset. Dine kurver passer simpelthen ikke. Fortæl dog sandheden,« lød det vredt fra Poul Jakobsen, der inden mødet havde omdelt et 12 sider langt notat om hans rørsystemer og deres resultater.
Det fik miljøministeren til at gribe ind og bede om en ordentlig tone.
»Jeg vil gerne komme ud og se på forholdene. Men kun hvis I taler ordentligt til mine embedsmænd. Jeg har ingen tilfældige embedsmænd, men derimod dygtige embedsmænd, der gør deres arbejde,« sagde ministeren.
Poul Jakobsen, placeret på første række og konstant markerende for at få ordet, mente, at hans rør kunne løse problemerne, men det blev afvist af kystteknisk chef Per Sørensen.
»Rørene er blevet undersøgt, og det blev påvist, at de ikke er egnet til kystbeskyttelse,« sagde Per Sørensen og blev igen afbrudt af et »du lyver« af Poul Jakobsen. Han blev igen sat på plads af miljøministeren:
»Nu holder du op med al det der, at vi lyver alle sammen,« lød det fra ordstyreren, mens Poul Jakobsen mumlede: »Han er bindegal.«
»Vi har en kronisk erosion på den jyske vestkyst, hvor materialerne bliver ført nord på og aflejret ved Grenen. Der er med andre ord et stort underskud af sand, og det kan kun løses ved at tilføre mere sand via sandfodring. Men det skal ske over en lang strækning, som vi f.eks. ser det på den jyske vestkyst i dag,« sagde Karsten Mangor.