Alternativet: Vores kødforbrug skader vores sundhed og miljøet

Danskerne er det mest kødspisende land i verden. Nu ønsker Alternativet en debat.

Artiklens øverste billede
Siden 1980 er danskernes kødforbrug steget med 70 pct., og det ligger lige nu på 145,9 kilo om året. Det store kødindtag er en stor belastning både for vores egen sundhed men også for miljøet, og derfor ønsker Alternativet en debat på området.

Danmark er ifølge World Resources Institute (FAO) det land i verden, der spiser mest kød pr. indbygger.

Vores kødindtag har taget overhånd, mener Alternativet.

»Vi ved godt, at vi ikke vinder nogen politiske popularitetskonkurrencer, når vi opfordrer danskerne til at spise mindre kød, men vi bliver simpelthen nødt til at have modet til at starte en debat om det,« skriver partiet på Facebook.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Ifølge FAO er danskernes kødforbrug steget med 70 pct. Siden 1980, og det ligger lige nu på 145,9 kilo om året. Dermed spiser vi væsentligt mere kød end amerikanerne (124,8 kg.) og englænderne (79,6 kg.), som ligger på henholdsvis 2. og 3. pladsen.

Opgørelser over danskernes kødforbrug varierer dog afhængig af kilder, og Organisationen Landbrug og Fødevarer er kritiske over for, hvordan FAO er nået frem til de tal.

World Resources Institute er kommet frem til tallene ved at se på den indenlandske produktion og lægge import af kød til og trække eksporten af kød fra.

Men opgørelsen over produktionen inkludere slagtekroppe i kilo. En slagtekrop er inklusive en række dele, f.eks. ben og brusk, som ikke anvendes til menneskeføde. Og da Danmark har en stor eksport af kød, mener Landbrug og Fødevarer at tallene er misvisende.

Organisationen henviser i stedet til beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, som viser, at en voksen dansker i gennemsnit 48 kg kød årligt.

Men uanset hvilke tal, man tager udgangspunkt i, ændrer det ikke på, at danskerne spiser for meget kød ifølge Alternativet.

Det store kødindtag er en stor belastning både for vores egen sundhed men også for miljøet, skriver partiet i en kronik i Politiken.

»Vi foreslår i første omgang en ugentligt kødfri dag i alle offentlige institutioner, og samtidig vil vi gennemføre landsdækkende kampagner for at få danskerne til at spise mere grønt. På den måde kan vi forhåbentligt sænke kødforbruget til 70-100 gram pr. dansker om dagen,« skriver Alternativet.

70 gram kød om dagen er netop den anbefalede mængde i Sundhedsstyrelsens nye kostråd.

Anbefalingerne kommer efter, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) for nyligt advarede om, at forarbejdet kød bør placeres i samme kategori for kræftfremkaldende stoffer som alkohol, asbest og cigaretter.

World Cancer Research Fund (WCRF) anbefaler derfor, at man ikke bør spise mere end 500 gram rødt kød som oksekød, svinekød og lam om ugen for at mindske risikoen for at få tarmkræft.

Kødproduktionen er desuden ikke godt for miljøet. Verdensnaturfonden (WWF) placerer Danmark på en 4.-plads i verden over de mest miljøbelastende folkefærd, og det skyldes vores kødproduktion.

Den danske landbrugsindustri udleder 17 pct. af de danske emissioner, hvilket svarer til de samlede udledninger fra den hårdt kritiserede og regulerede transportsektor, skriver Alternativet.

Det er ikke første gang, at Alternativet sætter fokus på danskernes kødindtag. Et af partiets valgløfter var, at landets befolkning kun spiser 100 gram kød om dagen i 2040.

Ifølge de seneste vurderinger fra forskningsorganisationen Den globale sundhedsbyrde dør omkring 34.000 mennesker årligt på verdensplan pga.  forarbejdet kød.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.