DSB fragter flygtninge i busser fra Tyskland til Danmark

Mens politiet kontrollerer togene, kører flygtninge uden om kontrollen i busser.

Artiklens øverste billede
Hver dag kommer der ca. 500 flygtninge til Danmark. Deres rejse ind i Danmark er ofte velorganiseret som her, hvor DSB har arrangeret bustransport. Foto: Mathias Svold

FLENSBORG/KØBENHAVN - Hver dag kører flere hundrede flygtninge og migranter i busser betalt af DSB fra banegården i Flensborg ad motorvejen til Fredericia.

Mens danske politibetjente kontrollerer passagerer på togene, der ankommer sydfra til Padborg i Sønderjylland, kører flygtningene i DSB’s busser helt uden om politiets kontroller.

DSB har siden september, da strømmen af flygtninge mod den danske grænse steg drastisk, haft en aftale med det tyske politi og de tyske statsbaner om, at de skal ringe, hvis der ankommer flere flygtninge til stationen i Flensborg, end der er plads til i det IC3-tog, der kører fra Flensborg til Danmark. Så ringer DSB til en lokal vognmand, der sender busser til Flensborg Banegård.

Ifølge DSB’s informationschef, Tony Bispeskov, er det normal praksis ved kapacitetsproblemer.

»Vi ved godt, at der ankommer en strøm af flygtninge, men for os er de kunder som alle andre. Vi skeler ikke til, hvem de er, og hvor de kommer fra. Hver gang vi sætter busser ind, informerer vi politiet om det,« siger han.

Modsat de flere end 40 privatpersoner, der siden begyndelsen af september er blevet sigtet for menneskesmugling, fordi de kørte flygtninge gennem Danmark, er det tvivlsomt, om DSB begår lovbrud ved at køre flygtninge over grænsen.

Det fremgår af en vurdering, som DSB har bedt statens advokat, kammeradvokaten, om. Kammeradvokaten slår fast, at det ikke er en strafbar lovovertrædelse, hvis transporten foregår i tæt dialog med politiet, og DSB følger politiets anvisninger. Den vurdering er juraprofessor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet enig i.

»Formelt set er der tale om en lovovertrædelse, men det er jo ikke altid, at en lovbestemmelse skal tages helt bogstaveligt. De almindelige strafferetlige fortolkningsprincipper er som regel i god overensstemmelse med almindelig sund fornuft og rimelighed. Ud fra en samlet vurdering vil der ikke være grundlag for at straffe DSB,« skriver Vestergaard i en mail.

Hverken justitsminister Søren Pind (V) eller udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har ønsket at kommentere, og Rigspolitiet har, med henvisning til, at man forbereder et svar til Folketinget, heller ikke ønsket at udtale sig.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.