Indland

Et flertal af muslimer ønsker særhensyn til deres børn

Danske muslimer ønsker, at der skal opsættes bruseforhæng og serveres halalkød i daginstitutioner og skoler.

Frokost i Børnehuset Jennumparken, hvor dagens ret bl.a består af kyllingpølse og kylling pålæg. Adnan (tv) og Mathilde i midten. Foto: Mathias Svold

Danske muslimer og resten af befolkningen ser vidt forskelligt på, om der skal tages særlige hensyn til muslimske børn og unge i skoler og daginstitutioner, viser en meningsmåling som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Mens 73,9 pct. af de danske muslimer mener, at der bør opsættes bruseforhæng, så det er muligt at gå i bad efter idræt og svømning uden at vise sig nøgen for andre, gælder det kun 39,6 pct. i målingen blandt alle danskere.

Frikadeller og flæskesteg

Tilsvarende mener 83,4 pct. af de danske muslimer, at der skal serveres halalslagtet kød i danske vuggestuer, børnehaver og skoler. I den tilsvarende måling blandt alle danskere er det derimod kun hver fjerde – 25,7 pct. – der svarer ja til dette.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gjorde sig i 2013 til talsmand for, at »man skal have plads til almindelige frikadeller og flæskesteg« i danske institutioner, men Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen, ser ikke noget stort problem med halalslagtet kød kontra frikadeller.

»Nogle politikere leder efter et sted at tage en værdikamp. Men langt de fleste steder kan man finde ud af det med en ganske almindelig, pragmatisk tilgang. Jeg oplever det ikke som et stort problem,« siger han.

Dansk madkultur i Randers

I Randers har Dansk Folkeparti fået indføjet i konstitueringsaftalen, at der ønskes »dansk madkultur« i de kommunale institutioner.

»Det er vejen frem, for det er et knæfald for islam at undvære frikadeller og spise halalslagtet kød,« mener DF’s integrationsordfører, Martin Henriksen.

Ifølge integrationsekspert Jens Peter Frølund Thomsen, Aarhus Universitet, afdækker tallene, at de muslimske indvandrere og resten af befolkningen ser forskelligt på, om Danmark skal være et multikulturelt samfund eller ej.

Følg
Jyllands-Posten
Muslimske stemmer
Forsiden lige nu
Om temaet

De ca. 260.000 muslimer i Danmark er ofte i centrum for samfundsdebatten. Men hvad mener de egentlig selv om bl.a. tro, ytringsfrihed, ligestilling, ungdomskultur og demokrati?

Jyllands-Posten foretog i 2006 den første omfattende meningsmåling blandt danske muslimer. Nu gentager vi den og stiller nogle af de samme spørgsmål. I artiklerne på dette tema bringer vi svarene.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her