Indland

Halvdelen af danske muslimer: Israel har ikke ret til at eksistere

Det jødiske samfund i Danmark er stærkt bekymret over muslimers syn på Israel.

Konflikten mellem Israel og palæstinenserne vækker også stærke følelser uden for Mellemøsten.

Konflikten mellem Israel og palæstinenserne vækker også stærke følelser uden for Mellemøsten.

Halvdelen af de herboende muslimer mener således, at staten Israel helt skulle fjernes fra landkortet. Det viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

På spørgsmålet om, hvorvidt staten Israel har ret til at eksistere, svarer lige over halvdelen – 50,4 pct. – nej. 34,9 pct. svarer ja, mens resten siger ved ikke.

Roi Dvir, talsmand for den israelske ambassade i København, er »ikke så glad« for resultatet.

»Det er meget uheldigt, at en stor del af Israels naboer, de palæstinensiske myndigheder og – som man kan se her – også folk andre steder i verden ikke accepterer det faktum, at Israel er der, og at de fortsætter med at drømme om en dag, hvor Israel forsvinder,« siger Roi Dvir.

Dan Rosenberg Asmussen, formand for det jødiske samfund i Danmark, oplever, at antallet af overfald og trusler mod danske jøder stiger, når konflikten i Mellemøsten spidser til, som det f.eks. skete sidste sommer i Gaza. Han er opmærksom på, at Israels politik er upopulær blandt muslimer.

»Men det er påfaldende og stærkt bekymrende, at så mange herboende muslimer end ikke anerkender Israels ret til at eksistere som selvstændig stat,« siger han.

Fathi El-Abed, formand for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening, understreger, at hans og foreningens officielle politik er at arbejde for en tostatsløsning, hvor Israel består side om side med en palæstinensisk stat. Men han mener, at den israelske regering med bl.a. sin accept af nye jødiske bosættelser på Vestbredden, der skulle udgøre en fremtidig palæstinensisk stat, ødelægger muligheden for en fredelig løsning. Og dermed selv er skyld i synet på Israel.

»Selvfølgelig siger folk, at Israel ikke skal eksistere, når Palæstina aldrig får lov til det, fordi der ikke er mere tilbage af Vestbredden,« siger Fathi El-Abed, der erklærer sig træt af de danske jøders »offerrolle«.

Følg
Jyllands-Posten
Muslimske stemmer
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Om temaet

De ca. 260.000 muslimer i Danmark er ofte i centrum for samfundsdebatten. Men hvad mener de egentlig selv om bl.a. tro, ytringsfrihed, ligestilling, ungdomskultur og demokrati?

Jyllands-Posten foretog i 2006 den første omfattende meningsmåling blandt danske muslimer. Nu gentager vi den og stiller nogle af de samme spørgsmål. I artiklerne på dette tema bringer vi svarene.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her