Flygtningekrise presser ikke antal af asylsøgere i vejret

I september i år søgte mere end 400 færre asyl i Danmark end sidste år, viser nye tal. Både S og DF afviser, at Venstre har leveret den straksopbremsning, Venstre lovede.

Artiklens øverste billede
På trods af at det nærmest væltede ind med flygtninge og migranter i nogle få dage i starten af september, så viser nye tal, at væsentligt færre søger asyl i Danmark i forhold til sidste år. Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen/Polfoto

Selv om den seneste måned har budt på tumultagtige scener med og billeder af tusindvis af migranter og flygtninge, der vandrer på de danske motorveje, så har det, der er blevet kaldt flygtningekrisen, ikke betydet en voldsom stigning i antallet af personer, der søger asyl i Danmark.

Tværtimod er antallet af asylsøgere i Danmark faldet, når man sammenligner med samme periode i 2014.

Hvor 11.044 personer i de første ni måneder af 2014 søgte asyl i Danmark, er det tilsvarende antal omkring 9.700 personer i de første ni måneder af 2015.

Det viser helt nye tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

»Siden vi kom til magten i juni måned, har der været betydeligt færre asylsøgere i Danmark end året før. Og det er jo sket på trods af, at der har været et markant større pres på resten af Europa. Men dermed ikke sagt, at vi nu endegyldigt kan konkludere efter tre måneder, at vores stramninger ene og alene er årsag til det fald, vi har set,« siger Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth.

Han mener dog, at den lavere integrationsydelse til udlændinge har fået mange til at fravælge Danmark som destination.

»Det er tredje måned i træk, at antallet er lavere end under den tidligere regering, og det peger jo på, at vores meget omfattende stramninger har en effekt.«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovede i valgkampen en straksopbremsning. Med 2.700 asylsøgere i september lever I så op til jeres løfter?

»Som Løkke selv har sagt, så står vi i dag i en helt anden situation end for bare et halvt år siden. Jeg synes, at vi lever op til vores målsætning om, at der skal komme færre asylsøgere til Danmark. Og vi ser da gerne, at antallet kommer endnu længere ned,« siger Marcus Knuth.

S: Løkke i løftebrud

Socialdemokraterne mener derimod, at Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussen har svigtet de løfter, de gav vælgerne.

»Det er åbenlyst, at der ikke er sket en straksopbremsning. Det er statsministeren jo også selv løbet fra. De regner jo i deres finanslov med, at der vil komme 15.000 i år. Det er løftebrud, og det ville være klædeligt, hvis regeringen indrømmede, at de stillede vælgerne noget i udsigt, som de ikke kan holde,« siger udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen (S).

Han fremhæver, at det fald, der er sket i antallet af asylsøgere, kan forklares med den stramning af asylreglerne, som tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt stod bag sidste efterår.

»Den stramning vi lavede, da vi havde regeringsmagten, var netop et forsøg på at skrue på antallet. Der er næppe tvivl om, at vores stramning har virket.«

Var målet at få færre asylsøgere?

»Formålet var at sige, at det er klart, at når vi ændrer på forholdene for familiesammenføring, så regner vi med, at der er færre, der vil søge asyl i Danmark,« siger Dan Jørgensen.

DF: Ingen asylsøgere, tak

Dansk Folkeparti er heller ikke imponeret over, at antallet ligger lavere end i 2014.

»2014 var et rekordår, så det er slet ikke det, man skal sammenligne med. Der er ikke sket nogen opbremsning. Den er ikke leveret fra Venstres side,« siger udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen (DF) og fortsætter:

»Når det ikke er værre i år, så skyldes det en række ting. Herunder både de stramninger, vi har lavet med Venstre, men også den opstramning, som den tidligere regering lavede for en mindre gruppe.«

Henriksen slår fast, at partiet stræber efter nul spontane asylsøgere.

»I den nuværende situation er det ikke realistisk at nå nul, og derfor må vi give dem midlertidigt ophold på centre,« siger Martin Henriksen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.