OVERBLIK: Her gik Bent Jensen over stregen

Med syv udsagn om journalist Jørgen Dragsdahl krænkede historiker Bent Jensen hans ære. Læs udsagnene her.

Disse udsagn fra Bent Jensen er ifølge Højesteret ærekrænkende og omfattet af straffelovens injuriebestemmelse:

Bent Jensen blev onsdag idømt en bøde på 10.000 kroner samt at skulle betale 100.000 kroner i erstatning til Jørgen Dragsdahl på grund af udsagnene, der blev bragt af landsdækkende aviser i løbet af 2007 og 2008.

Udsagn 1:

- Arkiverne har vist, at Jørgen Dragsdahl var KGB-agent.

Udsagn 2:

- Dragsdahl har senere pralet af, at han fik tilkendt et "efter danske forhold pænt beløb og en total tilbagekaldelse af alle beskyldninger fra Ekstra Bladet." Han fik 125.000 kroner. I dag kan det dokumenteres, at en stor del af oplysningerne i Ekstra Bladet var sande.

Udsagn 3:

- PET's fortrolige konklusion til eget brug lød således: "Set med KGB-briller har Dragsdahls position [ ...] været ualmindelig nyttig. Det er ikke uden grund, at han på et tidspunkt i Centret blev benævnt som "nr. 1" i Danmark, men hvor meget man reelt har fået ud af denne agent, kan der kun gisnes om." Dragsdahl var altså ifølge både KGB og PET KGB-agent.

Udsagn 4:

- DIIS-udredningens billede af Dragsdahls meritter er så tilslørende, at det må betegnes som vildledende. Det hedder blot, at han var i PET's søgelys i kraft af sine nære kontakter til østblokkens pressefolk, såvel i Danmark som i Sovjetunionen." [ ...] Men der er intet om hans konspirative omgang med KGB-føringsofficerer i Danmark og i udlandet. Og det forties, at PET karakteriserede Dragsdahl som agent. Selv om de danske efterretningstjenester via Gordijevskij (russisk dobbeltagent, red.) fik "en enestående indsigt" i Sovjetunionens operationer i Danmark, er hans oplysninger ikke anvendt, og han er heller ikke som Dragsdahl blevet interviewet i forbindelse med udredningen. DIIS-udrederne har set det samme materiale i PET's arkiv, som denne artikel bygger på, og må derfor vide, at PET anså Jørgen Dragsdahl for at være KGB-agent. Alligevel har man valgt at fortie dette forhold.

Udsagn 5:

- Da jeg første gang for omkring to år siden læste de relevante dokumenter i PET's arkiv, blev jeg målløs. Ekstra Bladets påstande var i alt væsentligt sande, og Dragsdahl havde altså på falsk grundlag fået lukket munden på bladet og endda uretmæssigt fået en stor sum penge presset ud af avisen.

Udsagn 6:

- Dragsdahl er ganske vist nævnt flere gange i udredningen, men læseren bliver holdt i uvidenhed om arten af hans forhold til KGB, og det forties ganske, at både KGB og PET betegnede ham som agent.

Udsagn 7:

-Og min kritik af DIIS-udredningen går på, at den har fortiet, at PET karakteriserede Dragsdahl som "agent", selv om DIIS-udrederne havde kendskab til PET's vurdering. Jeg mener naturligvis heller ikke, at en PET-medarbejders vurdering er det endelige bevis for noget som helst. Men PET's opfattelse kom jo ikke ud af den blå luft - det var en konklusion, der blev nået, efter at Dragsdahl skridt for skridt blev nødt til at vedgå en række konspiratoriske møder (som han først havde forsøgt at lyve sig fra), fordi PET var i stand til at dokumentere disse ting. Og en hovedkilde til PET's viden var, som alle ved, dobbeltagenten Oleg Gordijevskij.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.