Annonce
Indland

Forsker: Vores forhold til hash er blevet normaliseret

Vores forestilling om hash som noget uskadeligt gør det sværere at se, når unges forbrug tager overhånd.

Det kan ikke klares i et snuptag, hvis man vil nedbringe antallet af unge med et omfattende hashmisbrug, mener Signe Ravn, seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Men hun fortæller, at en af forklaringerne på unges brug af hash skal findes i, at vores syn på hash har ændret sig de senere år, og at vi i højere grad ser det som noget uskadeligt.

- Vi ser en debat mange steder i verden, om at hash skal legaliseres. Vi ser masser af referencer til at ryge hash i populærkulturen, og vi hører argumentet om, at hash ikke er så farligt, fordi det er et naturligt stof, siger hun.

- Den normalisering er med til at gøre os blinde for omfanget af hashmisbrug. Vi tænker, at det er okay at ryge en joint engang imellem, og så ser vi nogle gange ikke, når unges hashforbrug griber om sig og bliver problematisk.

Ifølge en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse har 16.000-17.000 danske unge i alderen 15-25 røget hash dagligt eller næsten dagligt inden for den seneste måned.

”Jeg har røget hash i seks år, hver dag og i stor stil”

Rapporten konkluderer, at unge, der jævnligt ryger hash, risikerer permanente hjerneskader, at de har sværere ved at lære og at huske, og at de har svært ved at fastholde arbejde og uddannelse.

Ifølge Signe Ravn har tæt på hver anden voksne dansker prøvet at ryge hash. Men problemet ligger ikke hos dem, der ryger hash engang imellem. Problemet er, når forbruget bliver regelmæssigt, og det er blandt andet her, man skal sætte ind.

- En stor del af opgaven ligger i at fange dem, der ligger og roder mellem at ryge en enkelt joint af og til og at ryge hver dag. Vi skal fange dem, inden det bliver et omfattende misbrug, for så er det virkelig svært at komme ud af igen.

- Vi er nødt til erkende, at hash ikke altid er så uproblematisk, som vi har en forestilling om. Og de mennesker, der er omkring de unge, skal blive bedre til at se, hvornår problemerne tager overhånd.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Om Fox-kritikken af Danmark: Når sandheden skal frem

Gennem generationer har danskerne valgt at opbygge samfundet anderledes end USA, hvilket aldrig har afholdt også danske politikere fra at kritisere amerikanerne for den måde, hvorpå de har valgt at indrette sig.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her