Moskva-nej stopper jagten i Sohn-sag
Hvordan gik det egentlig med fire danske historikeres ansøgning til det russiske præsidentarkiv, hvor de bad om at se hemmelige dokumenter om de penge, som blev sendt til DKP i Ole Sohns tid som DKP-formand?
Fire danske historikere har umiddelbart opgivet jagten på at finde de afgørende dokumenter i Moskva, der be- eller afkræfter de mange oplysninger om, at tidligere vækst- og erhvervsminister Ole Sohn (S) i sin tid som formand for Danmarks Kommunistiske Parti 1987-91 modtog store kontante beløb fra Moskva.
Selv benægter Ole Sohn, som skiftede fra SF til Socialdemokraterne i fjor, at have modtaget kontanter fra moderpartiet i Moskva, SUKP, eller at have kendskab til, at andre i DKP gjorde det.
Både skriftlige og mundtlige sovjetiske kilder fortæller imidlertid det modsatte, og da Ole Sohn i 2011 forsøgte at forsvare sig mod nye belastende oplysninger i sagen, som Jyllands-Posten havde gravet frem i Moskva, opfordrede han »alle, der var med dengang, til at stille deres viden til rådighed« for forskningen i DKP’s historie.
Historikerne Morten Thing, Kurt Jacobsen, Bent Jensen og Niels Erik Rosenfeldt greb bolden og sparkede den videre til Moskva i form af en ansøgning til det russiske præsidentarkiv, hvor de bad om at få udleveret kopier af hemmelige dokumenter om den økonomiske støtte fra SUKP til DKP fra 1980-91. Ansøgningen var ledsaget af en anbefaling fra rigsarkivar Asbjørn Hellum, der skrev, at der var tale om »fire prominente danske historikere«, som var »yderst kvalificerede«, og at sagen er af stor offentlig interesse i Danmark.
»Det fik vi ikke spor ud af. Russerne siger, at de dokumenter, vi gerne ville se, ikke ligger i præsidentarkivet,« fortæller Morten Thing.
Dokumenterne ligger muligvis i et andet russisk arkiv, men indtil videre har historikerne opgivet at forfølge sagen.
»Det ser ud som om, russerne ikke har nogen interesse i, at det kommer videre, så derfor har vi opgivet. Men der kan jo komme nye politiske vinde, hvis Putin falder, som gør, at man vil være interesseret i at hjælpe det frem, og som kan vise, hvordan det hele hænger sammen,« siger Morten Thing.