Folketinget skruer kraftigt op for antallet af nye statsborgere

Statsborgerskab: Det nuværende folketingsflertal har gjort det lettere for personer med PTSD at få dispensation for krav om bl.a. en bestået danskprøve, og det er én af årsagerne til, at antallet af nye statsborgere er fordoblet.

Artiklens øverste billede
Alle nye danske statsborgere fra 2014 blev i går fejret af Folketinget til Statsborgerskabsdagen 2015. Det er 10. gang, at denne tradition gennemføres. Foto: Sebastian Buur Gunvald

Antallet af personer, der kvalificerer sig til at få et dansk statsborgerskab, er stærkt stigende.

Regeringens har netop fremsat det halvårlige lovforslag med de personer, der nu kan se frem til at få stemmeret til Folketinget og et rødbedefarvet pas, og her optrådte 3.314 navne. Det er dobbelt op i forhold til det seneste lovforslag før nytår og klart det højeste antal i denne regeringsperiode.

Til tallene skal lægges disse personers eventuelle børn.

Udviklingen skyldes ikke mindst, at den nuværende regering har gjort det lettere for personer med posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) at få dispensation for kravene om bl.a. en bestået dansk- og indfødsretsprøve, pointerer Venstres medlem af Folketingets indfødsretsudvalg, Jan E. Jørgensen, der kalder udviklingen for »vild«.

»Der er en række mennesker, som ikke fik dispensation tidligere, der får det nu. De får typisk dispensation for sprogkravene, og det er folk, som ikke kan sige andet på dansk end ”ja”, ”nej” og ”tak”, men de får nu dispensation, fordi de har en lægeerklæring på PTSD,« siger Jan E. Jørgensen.

PTSD skrevet ind i cirkulære

Dispensationssagerne bliver forelagt for Indfødsretsudvalget, hvor flertallet følger flertallet i Folketinget. Tidligere stod der direkte i cirkulæret, at ansøgere med PTSD – også den kroniske slags – automatisk skulle have afslag.

Det blev ændret med et nyt cirkulære, som trådte i kraft i juni 2013, og siden er antallet af dispensationssager løbende vokset, fortæller Jan E. Jørgensen, der vurderer, at Venstre stemmer nej til tre af fire dispensationssager. Dermed ville antallet af dispensationer falde med mindst 75 pct., hvis flertallet skifter efter et valg, forudser han:

»Hvis man ikke kan to ord på dansk, er man ikke dansker, og så skal man heller ikke have et dansk statsborgerskab. Det er helt skævt.«

Det er Dansk Folkepartis Christian Langballe, formand for Indfødsretsudvalget, enig i. Han mener, at der er gået inflation i tildelingen af statsborgerskab.

»Det er hul i hovedet, at vi lige i øjeblikket får danske statsborgere, som ikke kan tale dansk. Man får jo stemmeret til Folketinget, og her er udgangspunktet, at man selvfølgelig skal kunne sproget for at sætte sig ind i samfundsforhold og stemme. Disse mennesker med PTSD har brug for en læge, ikke et dansk statsborgerskab,« siger Christian Langballe.

Mere fart på sagerne

Marlene Borst Hansen, radikal næstformand for Indfødsretsudvalget, medgiver, at antallet af dispensationer er steget som følge af regeringens anerkendelse af PTSD som dispensationsgrund. Men den væsentligste årsag til den aktuelle stigning skal findes i, at der er tilført ekstra mandskab for at få gjort indhug i en stor sagspukkel på området, siger hun.

»Det, vi ser nu, er en ketchupeffekt, fordi der for alvor er kommet hul på at nedbringe sagsbehandlingstiden. Da vi kom til, kunne det tage 16-20 måneder at få statsborgerskab,« siger Marlene Borst Hansen.

Hun peger på, at PTSD er en så alvorlig lidelse, at det kan gøre en person ude af stand til f.eks. at gå til en danskprøve. Hun hæfter sig ved, at Venstre gerne vil være med til at dispensere for sygdomme og handicap, bare ikke PTSD.

»For mig virker det også underligt, at man gerne vil anerkende PTSD hos tidligere udsendte danske soldater, men at man ikke vil anerkende det for flygtninge, der har levet i de samme konfliktområder. Vi ved lægefagligt, at PTSD kan være vældig invaliderende, men her betyder holdning åbenbart mere end viden,« siger hun.

V åbner for dispensationer

Jan E. Jørgensen anerkender, at PTSD kan gøre det svært for en ansøger at leve op til kravene, og der er da heller ikke tale om, at Venstre fuldstændig vil udelukke at dispensere til PTSD-ramte, understreger han:

»Man skal passe på med at blive alt for firkantet, for hvis man har én med PTSD, som kan noget dansk, og som har gjort en indsats og måske endda har haft noget arbejde, så kan vi godt gå med til at give vedkommende en dispensation.«

Der føres ikke statistik over, hvor mange af dispensationerne fra indfødsretsudvalget der skyldes PTSD, men Jan E. Jørgensen vurderer, at det er over 80 pct. Faktum er da også, at antallet af dispensationer er strøget i vejret efter, at cirkulæret blev ændret i 2013. Fra at have givet under 250 dispensationer om året steg det til 1.682 i 2014. Alene i januar 2015 var tallet 574.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen