Annonce
Indland

Disse unge ryger mest hash

Unge ryger meget mere hash, end man troede. Det er især de unge og udadreagerende drenge, der er misbrugere.

17.000 danske unge ryger hash mere end 20 gange om måneden. Foto: Jacob Ehrbahn /Polfoto

De kommer ikke i skole. Og hvis de endelig gør - kommer de ofte op at tottes med lærerne og kan ikke koncentrere sig i timerne.

Det er nogle af de konsekvenser et hashmisbrug kan have for de unge danskere, der ryger for meget i løbet af hverdagen.

En ny undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet viser, at 17.000 danske unge mellem 15 og 25 år ryger hash mere end 20 dage om måneden. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det er langt flere, end Sundhedsstyrelsen hidtil har vurderet.

Styrelsen har skønnet, at der i alt er 11.000 hashmisbrugere i Danmark. De har talt danskere i alle aldre med i deres vurdering, som dermed ligger langt under det antal, som den nye undersøgelse er kommet frem til.

Ifølge den nye undersøgelse er det de unge mænd, det står værst til med.

Unge hashmisbrugere kan ikke huske, hvad de har lavet i årevis

Hver femte af unge med udadreagerende adfærd eller ADHD ender i et hashmisbrug. Hvorimod kun en pct. af de danske unge med få psykiske problemer ryger hash så ofte.

"Hashmisbrug er et større problem end hidtil antaget. I medierne er der en stor tendens til at fokusere på pigernes helt reelle problemer, men vi glemmer den anden halvdel i debatten om unges trivsel. Nemlig de udadreagerende drenge, som er i konflikt med skolen, og som ofte ryger hash. Spektret går fra den aktive dreng, der har svært ved at sidde stille til den dreng, der lider af behandlingskrævende ADHD. For disse unge bliver rygningen en yderligere sten i skoen i forhold til at tage en uddannelse," siger professor Mads Uffe Pedersen fra Center for Rusmiddelforskning, der har ledet og dermed været med til at lave undersøgelsen til Kristeligt Dagblad.

Unge misbrugere fylder i statistikken

Men professoren mener ikke, at der kun skal fokus på unge og stoffer. Han mener også, at det er vigtigt at se på, hvordan de unge egentlig har det, og hvordan man ud fra den viden kan hjælpe dem ude på skolerne og ungdomsskolerne.

"Der er ingen unge, der er havnet i et misbrug for sjov. Der må gerne være fokus på stofferne, men vi mangler et fokus på disse unges livssituation og ikke mindst på, hvordan vi i folkeskolen og senere på ungdomsuddannelserne kan skabe bedre muligheder for de udadreagerende unge," siger han.

Undersøgelsen viser, at ti pct. af de 16 til 19-årige elever på erhvervsskoler ryger hash næsten hver dag. Blandt elever på gymnasier er det kun en pct., der ryger hver dag.

Hash-hunde rykker ind på uddannelser

Behandler hos U-turn Dirch Bacher, som er Københavns Kommunes tilbud til unge stofmisbrugere, bakker op omkring de nye tal fra Center for Rusmiddelforskning. Han oplever også, at de unge, der kommer for at få hjælp, er drenge med ADHD eller adfærds-problemer.

Men også de mere stille unge kan ifølge behandleren være misbrugere af hash, fordi de mistrives.

"Der er et voldsomt pres på unge i dag. Gennem hashrygningen kan de finde en form for identitet og et fællesskab med andre unge," siger Dirch Bacher til avisen og fortæller, at man derfor skal opspore de unge med et misbrug hurtigst muligt, så der kan gøres noget ved det.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Royal fødselsdagsfejring: Oplagt kronprins krydrede gin og legede med virtual reality
Onsdag dryssede kronprinseparret royal glimmer ud over Aarhus, da parret som led i prinsens ugelange fødselsdagsfejring kom til byen og blandt andet deltog i den officielle åbning af Aarhus Internationale Sejlsportscenter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her