Landsbyskole tiltrækker elever fra større byer
Indbyggerne i landsbyen Stauning har reddet deres egen skole, hvor elevtallet på få år er næsten fordoblet.
2 Hver morgen og eftermiddag kører en blå skolebus to gange frem og tilbage mellem landsbyen Stauning og Skjern, der er den største by i området. Bussen fragter elever til Stauning Skole fra andre skoledistrikter i et omfang, så skolen, fra at være lukningstruet med kun 80 elever, i dag har 146 elever.
Skoleleder Jakob Agerbo forklarer, at han for tre år siden indkaldte beboerne i Stauning til et møde med beskeden om, at hvis de ikke selv gjorde noget, ville byens skole lukke.
En støtteforening blev skabt, og penge samlet sammen til at købe en skolebus og til at reklamere for skolen i området. I dag bliver skoleleder Agerbo ofte ringet op af andre landsbyskoler, der har hørt om Stauning, og som vil have et godt råd.
»Jeg siger til dem, at det altså ikke er nok at købe en bus og reklamere for skolen. De bliver nødt til at gøre skolen til et attraktivt tilbud, ellers får man jo ikke forældre til at sende deres børn 10 km ud på landet for at gå i skole,« siger skolelederen, som fremhæver, at man for tre år siden i Stauning indførte lektiecafé, engelsk fra 1. klasse, motion hver dag, frugt, flere timer og en iPad til alle elever.
Ikke alle er dog glade. Bl.a. Flemming Libner, skoleleder på Kirkeskolen i Skjern, har tidligere udtalt til Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at han undrer sig over Stauning Skoles aggressive fremfærd. Han ønsker dog ikke at uddybe sin holdning over for Jyllands-Posten.
I Stauning er Jakob Agerbo bekendt med kritikken.
»Jeg kan godt forstå, at andre skoler ærgrer sig over at miste elever, men i mine øjne er det positivt med konkurrence. Men så må de vågne op og sørge for, at deres produkt er bedre. Det må vel handle om, at børnene får de bedste skoler.«