»Når han ikke er der fysisk, er han der psykisk. Man kan altid få fat på ham«

Langtidsledige: At få langtidsledige ud af isolationen og ind i fællesskabet er en del af den boligsociale indsats, og her er mentorer en vigtig del af værktøjskassen, viser en ny analyse.

Artiklens øverste billede
Genbrugsen i Bispehaven er lige så meget et socialt samlingssted for områdets beboerne, som det er en butik, og derfor er en stor del af Iben Andreassens arbejdsdag også gået med at hjælpe områdets beboere med f.eks. at oversætte breve fra kommunen. Den rådgivende funktion er hun ifølge mentoren, Kasper Müller, særligt god til. Foto: Joachim Ladefoged

Snakken kører livligt blandt tre midaldrende kvinder, som fredag formiddag trisser rundt blandt grønne veloursofaer, landskabsmalerier i guldramme og lysestager til en femmer.

»Er du kommet for at fortælle løgnehistorier igen?« lyder det drillende fra en af kvinderne, da hun får øje på Kasper Müller, som reagerer ved at give hende et let skub med skulderen.

Kasper Müller er leder af et projekt for udsatte voksne i og omkring Bispehaven, som er et udsat boligområde i det vestlige Aarhus.

Han er på fornavn med alle kvinderne i Bispehavens genbrugsforretning, hvor han kommer dagligt. En af årsagerne til de daglige besøg er 42-årige Iben Andreassen, som han er mentor for. Hun er i øjeblikket i praktik i butikken, hvor hun arbejder 15 timer om ugen.

»For mig har det betydet rigtig meget at have Kasper. Når jeg har været i arbejdsprøvning andre steder, har jeg kun haft min virksomhedskonsulent, hvis jeg har haft problemer. Men hun har 100 andre ting, hun også skal nå,« fortæller Iben Andreassen, der oprindeligt er uddannet pædagog.

Men da hun en dag stod på sit arbejde, satte knæet sig fast. To operationer har ikke hjulpet på det fastlåste knæ, og det er en af årsagerne til, at hun nu har været uden for arbejdsmarkedet i seks år.

For nogle i denne gruppe af ledige er det et stort skridt overhovedet at komme ned i fælleshuset.

Mette Fabricius Madsen, , konsulent i Center for Boligsocial Udvikling

»Kasper kan altid afsætte 10 minutter eller en halv time, alt efter hvad der er brug for. Han kommer et smut forbi hver dag, og når han ikke er der fysisk, er han der psykisk, fordi man altid kan få fat i ham. Det giver en tryghed, for han kender min historie, og så er det sværere at holde sig væk, når man ved, at han kigger til en,« siger hun, der drømmer om et fleksjob som sin genindtræden på arbejdsmarkedet.

Ud af isolationen

Bispehavens gode erfaringer med mentorer er ikke en enlig svale. Samme metode i andre udsatte boligområder har noget for sig, viser en analyse fra Center for Boligsocial Udvikling, som har gennemgået mentorprojekter i 26 udsatte boligområder.

»Mentorer er en god metode over for de allersvageste ledige, som er meget langt fra arbejdsmarkedet. De har måske ikke været ude af lejligheden i årevis og har mange andre problemer end ledighed at kæmpe med. For den gruppe er det afgørende, at de bliver mødt af et andet menneske og de øvrige frivillige i boligområdet, for det er første skridt ud af isolation og ind i et fællesskab,« siger konsulent Mette Fabricius Madsen fra Center for Boligsocial Udvikling.

Når en mentor er et bedre bud end et virksomhedskonsulent på et kontor langt fra boligområdet skyldes det ifølge analysen, at mange af de svage ledige også har personlige problemer.

»For nogle i denne gruppe af ledige er det et stort skridt overhovedet at komme ned i fælleshuset, det at vide, at mentoren er der – eller er i nærheden – er den tryghed, som er med til at banen vejen videre,« siger hun.

Antallet af langtidsledige i udsatte boligområder er med 17 pct. mere end dobbelt så stort som omfanget på landsplan.

Lokalt kendskab

Analysen af de 26 projekter kan ikke påvise, at kurven knækker, og langtidsledigheden falder markant.

»Men det er klart vores opfattelse, at der med mentorordninger er muligheder. For nogle er det faktisk lykkedes at komme i job eller uddannelse, selv om det på forhånd virkede helt umuligt,« siger Mette Fabricius Madsen.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) ser netop den store arbejdsløshed som en af de helt store udfordringer i udsatte boligområder, og derfor er han optaget af mentormodellen.

»Det er en helt central og vigtig del af indsatsen med at rette disse boligområder op, at flere kommer i arbejde. Mentorerne er et godt redskab, for de har typisk et stort lokalt kendskab og masser af kontakter, som kan være med til, at den langtidsledige kan få en fod indenfor på en virksomhed,« siger ministeren, som erkender, at det er en dyr og håndholdt indsats.

»Det er naturligvis vigtigt, at der ikke er overlap mellem det arbejde, der foregår i boligområderne og på jobcentret. Det handler om et tæt samarbejde, men med den målgruppe er der ingen tvivl om, at det er nødvendigt med en individuel indsats,« siger Carsten Hansen.

For den lokale mentor Kasper Müller går arbejdet på to ben. Han arbejder – som en del af en boligsocial helhedsplan – på at skabe et aktivt miljø i lokalområdet, samtidig med at han også har fokus på den enkelte ledige.

»Når folk begynder her, har de ofte følt sig kastet rundt i systemet. De er frustrerede, og derfor er det vigtigt, at vi tager os tid til at skabe en menneskelig relation, så vi kan tale ærligt. Vi skal kende folks personlige historie, og derfor modtager jeg kun de papirer fra kommunen, som handler om de skånehensyn, der knytter sig til en person. Vi vil give folk mulighed for at fortælle deres egen historie, så begynder man på en frisk,« siger han, der lægger vægt på at se problemerne i sin helhed:

»Vi ser ikke kun på arbejdet, men helheden. Det kan være, at vi hjælper med økonomien eller tager en snak om, hvordan det går med børnene, hvis der har været henvendelser fra kommunen. Folk skal have helheden på plads, inden de for alvor kan yde,« siger han og minder om, at ledighed ikke er det eneste problem hos disse mennesker.

»Når folk kommer her for at komme i praktik, har de ofte været ledige i 5-10 år netop af den årsag – ofte andre problemer, end at de har mistet deres arbejde.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.