Annonce
Indland

Ruslands ambassadør: Danske skibe kan blive mål for russisk atomangreb

Danmark bliver advaret mod at gå med i et amerikansk missilforsvar. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R): »Det er uacceptabelt«.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R): »Hvis han har udtalt sig i den retning, er det selvfølgelig uacceptabelt. Rusland ved udmærket godt, at Natos missilforsvar er defensivt og ikke er vendt mod dem. Vi er uenige med Rusland om mange vigtige ting, men det er vigtigt, at tonen mellem os ikke eskalerer.« Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Danmarks forhold til Rusland kan blive endnu mere anstrengt. I et debatindlæg i Jyllands-Posten lørdag advarer den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, om, at Danmark vil blive mål for et muligt russisk atomangreb, hvis vi tilslutter os Natos missilforsvar.

»Jeg tror ikke, at danskerne helt forstår konsekvenserne af, hvad der sker, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk-styrede missilforsvar. Sker det, bliver danske krigsskibe mål for russiske atommissiler,« siger Mikhail Vanin og fortsætter:

»Danmark vil blive en del af truslen mod Rusland. Det vil blive mindre fredeligt, og forholdet til Rusland vil tage skade. Det er naturligvis jeres beslutning – jeg vil blot minde jer om, at I vil miste både penge og sikkerhed. Samtidig råder Rusland over missiler, som garanteret kan gennemtrænge det fremtidige globale missilforsvarssystem.«

Advarslen vækker undren og vrede blandt danske politikere.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) vil ikke øge spændingen:

»Hvis han har udtalt sig i den retning, er det selvfølgelig uacceptabelt. Rusland ved udmærket godt, at Natos missilforsvar er defensivt og ikke er vendt mod dem. Vi er uenige med Rusland om mange vigtige ting, men det er vigtigt, at tonen mellem os ikke eskalerer.«

SF’s forsvarsordfører og tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen, der selv er modstander af missilforsvaret, er forundret.

»Det er en vanvittig udtalelse, at Danmark skulle være et mål for russiske missiler. Hans udtalelse bygger på en præmis om, at der skulle udbryde en krig, og så vil Danmark som medlem af Nato alligevel være et mål,« siger Holger K. Nielsen.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, er bekymret for forholdet til Rusland:

»Denne melding gør det endnu mere aktuelt at se på, hvordan truslerne er i forhold til Danmark.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
»Tænk over, hvad I siger ja til«
Ruslands ambassadør sender en utraditionel appel til danskerne om ikke at gå med i Natos missilforsvar. Det kan skade forholdet mellem Danmark og Rusland kraftigt, advarer han.
Debat: Danmark og missilforsvaret: Helliger målet midlet?

Mikhail Vanin, Ruslands ambassadør i Danmark

Etableringen af et amerikansk ledet globalt missilforsvar vil føre til nye skillelinjer og svække sikkerheden. Det er næppe i Danmarks interesse at bidrage til det.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her