Blå og røde ordførere: Ligestillingsudvalg er til pynt
Der er ikke meget arbejde i at være ligestillingsordfører, mener flere partier.
Da S-R-SF regeringen i 2011 vandt valget, så et nyt udvalg i Folketinget dagens lys: Ligestillingsudvalget.
Fire år efter har flere af ligestillingsordførerne uden for regeringspartierne svært ved at se, hvad det skal bruges til.
»Generelt laver ligestillingsudvalget næsten ikke noget. Vi skal lede med lup i andre udvalg for at finde noget, vi kan diskutere, og det er absurd, at vi har et ligestillingsudvalg til pynt. Det er jo meningen, at der skal være lovarbejde eller i det mindste debatter,« siger Özlem Cekic (SF), som nævner lovkataloget for dette folketingsår som eksempel. Der er nemlig ingen forslag til love på ligestillingsområdet.
Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten mener, at der er et stort behov for at have både et ligestillingsudvalg og et ministerium. Det behov bliver dog ikke mødt, som det er nu.
»Ligestillingsministeren har åbenbart besluttet sig for en strategi, der hedder ikke at foretage sig noget på området. Jeg mener faktisk ikke, at regeringen har nogen ligestillingspolitik længere. Og det er utroligt, for rød blok var faktisk enig før valget,« siger hun.
Blå tilfredshed
Heller ikke i blå lejr føler man sig tynget af arbejdet i udvalget. I Venstre og DF hersker der dog en udbredt tilfredshed med udviklingen.
»Der er ikke sket noget særligt på ligestillingsområdet i de seneste fire år. Jeg frygtede, at der ville blive lavet en hel masse med det regeringsgrundlag og de løfter. Men det er ikke sket, og det passer Dansk Folkeparti rigtig godt,« siger ligestillingsordfører Pia Adelsteen (DF).
Fatma Øktem (V) er enig, men hun er dog frustreret over ligestillingsministerens engagement på området, som hun mener ligger på et meget lille sted.
»Det er meget svært at få ministeren i tale i udvalget, både skriftligt og mundtligt. Ligestilling ligger ofte under forskellige andre ministerier, og det er fint, hvis vi bare kan tage debatten om det i vores udvalg. Men det er enormt svært at engagere ministeren i en debat, der ikke foregår i medierne,« siger Fatma Øktem.
Ligestilling er over alt
»Jeg er tæt på at sige, at selv Venstre kunne føre en mere progressiv ligestillingspolitik end regeringen har gjort,« siger hun.
For Fatma Øktem er især ligestillingen i indvandrer- og nydanskermiljøer vigtig, men hun afviser, at der mangler lovgivning generelt på området.
Ligestillingsminister Manu Sareen afviser kritikken fra ordførerne. Han påpeger, at ligestillingsministeriet er et koordinerende ministerium, forstået på den måde, at beskæftigelsesministeriet for eksempel kigger på lønskævheder, mens kulturministeriet på kønsskævheder i kunsten.
»Det er vigtigt, at vi har ligestilling i alle ministerierne, og derfor sidder jeg sammen med andre ministre og laver politik. Det er forkert, at jeg ikke blander mig, det sker bare på mange forskellige områder,« siger Manu Sareen.