Professorer: Uansvarligt når forældre nægter at vaccinere

Forældre, som undlader at få deres børn vaccineret mod mæslinger, bør kunne straffes, mener en forsker.

Godt otte af 10 danske børn har fået den MFR-vaccine, som beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Det betyder, at Danmark ikke lever op til WHO's krav om andel af vaccinerede, og at vi står overordentlig dårligt i kampen om at udrydde mæslinger som børnesygdom og undgå en eventuel epidemi.

Ifølge Berlingske har Statens Serum Institut, SSI, på otte måneder sendt 50.000 påmindelsesbreve ud til forældre til børn, som ikke har fået de anbefalede vaccinationer mod bl.a. mæslinger.

Siden maj 2014 har SSI sendt de skriftlige påmindelser ud til forældre, som har børn der mangler mindst én vaccination i børnevaccinationsprogrammet. Pr. den 15. januar i år havde man sendt 53.991 breve ud.

"Den meget omfattende udsendelse af påmindelsesbreve bekræfter, at forglemmelse er en hyppig årsag til, at børn ikke bliver vaccineret,« siger overlæge Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut.

Fravalget af vaccinerne, uanset hvad det måtte skyldes, betyder, at de uvaccinerede børnene selv er sårbare over for sygdomme som mæslinger.

Det betyder imidlertid også, at de børn som af forskellige grunde ikke kan vaccineres - bl.a. børn med defekt immunsystem - bliver yderligere udsat, og det er et problem, mener Anders Randrup Thomsen, professor i virussygdomme ved Københavns Universitet.

"Hvis man har en høj vaccinedækning, vil det ikke være muligt for en epidemi at tage fart, og derfor vil disse børn være indirekte beskyttet. Ved ikke at få vaccineret sit barn bidrager man til, at de børn vil være udsat, og det er meget uhensigtsmæssigt," siger han til Jyllands-Posten.

Mæslinger er en farlig børnesygdom, og selv om langt de fleste børn kan kommer sig over sygdommen uden mén, bliver mæslinger ofte fulgt af mange alvorlige følgesygdomme.

De smittede børn kan få raget sygdomme som mellemørebetændelse, lungebetændelse og i sjældne tilfælde hjernebetændelse til sig som følge af mæslingerne.

Et sted mellem 1 og 10 af 10.000 smittede risikerer af dø af sygdommen.

Formentlig løser påmindelser fra staten ikke udfordringen med det for lave antal vaccinerede alene. Thomas Søbirk Petersen, som er professor i bl.a. medicinsk etik og bioetik ved RUC, har i den forbindelse foreslået et ganske drastisk tiltag for at presse forældrene til at få vaccineret deres afkom.

I et debatindlæg på Politiken vurderer han, at staten ikke bør tillade, at forældre udsætter deres egne og andre børn for en øget risiko for livslange handicap som følge af mæslinger.

"Vi bør derfor straffe forældre, der ikke vil lade deres børn vaccinere," skriver Thomas Søbirk.

Professoren mener ikke, at en sådan straf ville være at gå for vidt, fordi staten allerede tvangsfjerner børn fra forældrene, hvis de ikke kan løfte opgaven.

"Virkeligheden er, at hvis man ikke vaccinerer sine børn, tager man sine egne og andres børn som gidsler i sin egen frihedskamp og udsætter børnene for alvorlig fare. Beskyttelsen af børns helbred må vægte højere end den personlige frihed," lyder vurderingen fra Thomas Søbirk.

Skal WHO's målsætning om at udrydde mæslinger efterleves, må højst seks danskere blive smittet på et år. Kun otte gange siden 1994 har Danmark holdt sig under denne grænse.

I denne omgang er der registreret to bekræftede tilfælde af mæslinger i hovedstadsområdet. SSI kalder det for "et mindre udbrud".

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.