Jøder: Vi fik ikke bedre sikkerhed efter Paris

Terror: Statsministerens sikkerhedsbudskab undsiges af jøderne selv. Samtidig bryder oppositionen terrorborgfreden med fem konkrete krav.

Artiklens øverste billede
Blomster ved synagogen i Krystalgade til minde om Dan Uzan, der begraves i dag. Foto: Niels Hougaard

Selv om statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har slået fast, at beskyttelsen af de danske jøder blev forhøjet allerede efter massakren i Paris den 12. januar, så har jøderne selv først oplevet øget sikkerhed efter weekendens angreb i København.

Jøderne har således hverken oplevet øget bevogtning af synagogen i Krystalgade, trossamfundets skole på Østerbro, det jødiske museum ved Christiansborg eller de jødiske ældreboliger. Det siger formanden for Mosaisk Troessamfund, Dan Rosenberg Asmussen.

Han havde kort efter Paris-angrebet et møde med justitsminister Mette Frederiksen (S) om behovet for en gennemgang af jødernes sikkerhed.

»Siden er der faktisk ikke sket noget. Der er ikke sket en ændring. Jeg har ikke nogen viden om, at der er sket en forhøjelse af sikkerhedsniveauet,« siger han.

Det står i kontrast til statsministerens udtalelser på et pressemøde mandag for den internationale presse, der spurgte ind til, hvorfor det har taget den danske regering så lang tid at øge bevogtningen. Helle Thorning-Schmidt afviste kritikken:

»Beskyttelsen af den jødiske synagoge er blevet styrket efter angrebene i Paris,« forsikrede statsministeren.

»Det er ikke noget, som vi har bemærket,« siger Dan Rosenberg Asmussen og konstaterer, at bevogtningen først blev øget, efter skyderiet begyndte på Østerbro i lørdags.

Samme oplevelse har lederen af det jødiske museum, som først tirsdag fik bevæbnet bevogtning.

»Før weekenden var der ikke placeret betjente udenfor som nu,« siger museumsdirektør Janne Laursen.

Det er ikke lykkedes at få statsministerens kommentar til jødernes konstatering. Justitsministeren ønsker af sikkerhedsmæssige grunde ikke at sige noget om jødernes konkrete beskyttelse.

Siden angrebet i København har der hersket såkaldt »politisk borgfred«, hvor partierne har fokuseret på national samling.

Men nu vil blå blok ikke længere vente på regeringens initiativer. De fire borgerlige partiledere præsenterer derfor i dag i en kronik i Jyllands-Posten fem konkrete krav til øget terrorbekæmpelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen