Varme lokkede årets første hugorm frem

En hugorm i Vejlbo Mose står måske bag en ny dansk rekord.

Artiklens øverste billede
Årets førte hugorm er spottet meget tidligt i år.

Tirsdag 10. februar blev der målt i nabolaget af 10 grader celsius i det jyske, og straks krøb Danmarks måske tidligste krybdyr frem for at slikke sol i siksak stribet trikot.

En hugorm blev midt på årets hidtil varmeste dag set af Naturstyrelsens naturvejleder Jan Kjærgaard, mens den slangede sig i vinterens varme i Vejlbo Mose i den sydlige udkant af Silkeborg.

”Jeg tror, det er dansk rekord i tidlig opstandelse for hugorme. Det er næsten altid først på solskinsdage i marts, at årets allerførste hugorm bliver set”, siger Jan Kjærgaard, der oplyser, at hugorme er yderst kuldetolerante.

De kan tåle ned til minus 2,2 grader celsius, før deres kroppe tager skade.

Det er altid hannerne hos hugormene, der er først fremme efter vinteren. De skal nemlig have modnet deres sædceller, hvilket kræver solvarme. Årets første hugorme er chanceryttere.

”De hanner, der kravler tidligst frem efter deres dvale, er ofte i stor risiko for at blive taget af for eksempel musvåger. Terrænet er nøgent i det tidlige forår, så hugormene er lette at få øje på. Desuden er slangerne ofte sløve, når de kommer ud i det fri efter nattens kulde”, siger Jan Kjærgaard.

Præmien i hugormenes chancerytteri hedder parringer. De hanner, der først får modnet deres sædceller af det gryende forårs varme, og som undgår musvåger og ræve, er klar til hunnerne, når de står op i april.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen