Indland

Flugten fra Udkantsdanmark til storbyerne er taget til i styrke

Vi er et af de lande i EU, som forholdsmæssigt har oplevet den største bevægelse fra land til by. Danmark er ved at knække over, lyder vurderingen.

Flere hopper på toget i landdistrikterne og kommer aldrig tilbage. Urbaniseringen er ikke ny, men de seneste år er den taget til i styrke, viser opgørelser fra både Eurostat og Danmarks Statistik.

Befolkningen i byer med mindst 20.000 indbyggere er steget med 7,6 pct. siden 2009, mens befolkningen i landdistrikterne er faldet med 5,2 pct. I de tætbefolkede storbyområder er tilvæksten så stor, at Danmark er et af de lande i EU, som forholdsmæssigt har oplevet den største bevægelse fra land til by.

Ifølge Martin Damm, formand for kommunernes forening, KL, har Folketinget et stort ansvar.

»Vi behøver ikke ligefrem at jage folk ud af landdistrikterne, men det er man godt på vej til i dag. Byerne er snart det eneste sted, hvor man kan uddanne sig, så det er ikke mærkeligt, at de unge flytter,« siger han.

Udviklingen gør det vanskeligt at leve et godt liv i udkanten, mener landsbyforsker Jørgen Møller fra Aalborg Universitet.

»Uddannelser, kulturelle tilbud, huspriser, den offentlige service, sundheden – på mange parametre sakker udkanten langt efter,« siger han, der ser udviklingen som et klart skridt væk fra tanken om, at alle skal have lige muligheder.

»Vi har haft en idé om, at man skulle kunne leve et godt liv overalt i Danmark, men det ser ud til at være blevet noget svært,« siger han.

Flere politikere og eksperter foreslår en kommission, der skal undersøge, hvordan man skaber et mere helt Danmark.

»Vi er som land på vej til at knække over, og derfor er vi nødt til at diskutere, hvordan Danmark skal se ud om 25 år,« siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S), Lolland.

Minister for By, Bolig og Landdistrikter Carsten Hansen (S) vil have udarbejdet en handlingsplan.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Udkant

Kronik: Lev det gode liv i Udkantsdanmark

Bevidstheden om, at der findes værdifulde alternativer til bylivet, begynder at sætte sig spor. De nye udkantsbeboere kan være med til at være frontløbere i den bevægelse, som flere og flere mennesker så tydeligt længes efter.
Forsiden lige nu
Om temaet

Flytningen fra land til by er taget til de seneste år. Jyllands-Posten undersøger, om Danmark er ved at knække over.

Annonce
Redaktionen anbefaler

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her