Indland

Moskéformand hylder igen dansk selvmordsbomber

Ledelsen for den omstridte moské på Grimhøjvej i Aarhus fortsætter i en DR-dokumentar med at fremsætte kontroversielle udtalelser. Liberal Alliance vil igen have set på, om moskéen kan lukkes.

Oussame El-Saadi, formand for moskéen på Grimhøjvej. Foto: Screendump fra DR

De har følt sig misforstået og urimeligt hængt ud i pressen, men de ledende personer i en omstridt moské i Aarhus gentager i en ny dokumentar flere stærkt kontroversielle udtalelser. Og supplerer med nye.

Det er DR, der i et halvt år har fulgt foreningen Den Muslimske Sammenslutning, der er kendt for at drive en moské på Grimhøjvej nær Gellerupparken i det vestlige Aarhus.

Dokumentaren ”Den fordømte moské” sendes tirsdag aften, og Jyllands-Posten har på forhånd haft adgang til at se den.

Dokumentar

Kontroversiel moské

  • DR følger i et dokumentarprogram foreningen Den Muslimske Sammenslutning, der driver en moské på Grimhøjvej i Aarhus.
  • Østjyllands Politi lavede i 2014 en opgørelse, der viste, at 22 af de 27 unge østjyder, der var rejst til den væbnede konflikt i Syrien og Irak, havde haft deres gang i moskéen.
  • Dokumentaren ”Den fordømte moské” sendes på DR1 tirsdag kl. 20.30.

Ud af 27 unge østjyder, som er rejst ned til krigen i Syrien, har de 22 ifølge en opgørelse fra Østjyllands Politi haft deres gang i Grimhøjmoskéen. Moskéens ledelse har hele tiden nægtet, at der sker en radikalisering af unge muslimer og rekruttering af hellige krigere på stedet.

Det fastholder moskéens formand Oussama El-Saadi, men han vil ikke udelukke, at nogle af de unge er kommet i moskéen.

Hylder selvmordsbomber

Det gælder bl.a. den danske konvertit Victor Kristensen, der har deltaget i krigen i Syrien og været tilknyttet en militant islamistisk gruppe. Ifølge ubekræftede oplysninger udførte han et selvmordsangreb i Irak med flere dræbte og sårede personer.

Oussama El-Saadi har tidligere kaldt ham en helt, hvilket førte til en politianmeldelse for opfordring til terror. Det smiler han ad i programmet.

»Jeg bruger mine rettigheder til ytringsfrihed, og jeg siger, hvad jeg mener, og hvad der er min holdning. Og jeg synes, at hvis han gør det for sin tro, og at han gør det for Allahs skyld, så er han martyr – han er en helt,« siger Oussama El-Saadi, der også bliver spurgt, om han syntes, at det var i orden, at Victor Kristensen tog til Syrien for at kæmpe og også selv – det viser flere billeder – var bevæbnet.

»Jamen, det er hans valg, faktisk.«

Med den slags udtalelser opmuntrer ledelsen reelt de unge til at drage til Syrien, siger Fatma Øktem, folketingsmedlem for Venstre i programmet.

Det har tidligere vakt opsigt, at moskéens ledelse ikke har villet tage afstand fra den militante bevægelse IS, Islamisk Stat, der bl.a. har filmet og offentliggjort henrettelser af vestlige gidsler.

Om disse billeder siger Oussama El-Saadi, at »det gør ondt« at se på. Han bliver herefter spurgt, om det kan få ham til at tage afstand fra Islamisk Stat.

»Nej,« siger moskéformanden, der også afviser at gøre som i Tyskland, hvor 2.000 moskéer holdt åben fredagsbøn, så alle kunne høre imamerne lægge luft til IS og terror.

Håber at IS vinder

Oussama El-Saadi håber, at IS kommer til at stå som vindere af den væbnede konflikt i Syrien.

Når den vestlige verden har erklæret Islamisk Stat krig, så er det ikke en krig mod terror, men mod hele den muslimske verden, mener Oussama El-Saadi. Her i landet har vi et fortegnet billede af IS, som er præget af amerikansk propaganda, pointerer han.

»Vores familier, der bor i Syrien eller Irak, siger mange gode ting om at bo under Islamisk Stat. Så vi kan ikke bedømme dem, uden at vi ved, hvad der er rigtigt,« siger han.

Siger nej til demokrati

Mens moskéens ledelse tidligere har fremsat kontroversielle udtalelser om IS og om den omkomne, danske konvertit, tager den nu også klart afstand fra demokrati. Det siger både Oussama El-Saadi og bestyrelsesmedlem Youssef Loubani.

»Jeg kan sagtens være integreret, selv om jeg ikke går ind for demokrati. Det er et valg,« lyder det fra Youssef Loubani.

Flere partier, herunder Liberal Alliance, har tidligere krævet Grimhøjmoskéen lukket, men det afviste daværende justitsminister Karen Hækkerup (S). Anders Samuelsen, formand for Liberal Alliance, vil på baggrund af de nye udtalelser fra moskéledelsen have justitsminister Mette Frederiksen (S) til igen at se på, om moskéen kan lukkes.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her