*

Indland

Overfald skræmmer ikke Dan Park væk

Den svenske provokunstner Dan Park blev på årets første dag overfaldet efter at have besøgt byggetomten på Jagtvej 69 på Nørrebro, hvor Ungdomshuset engang stod.

Den 23. oktober lykkedes det for Trykkefrihedsselskabet at udstille et udvalg af Dan Parks forbudte værker på Christiansborg. Efterfølgende gav kunstanmeldere værkerne bundkarakter. Arkivfoto: Charlotte de la Fuente

Den 1. januar kl. ca. 10 om formiddagen blev den svenske provokunstner Dan Park overfaldet af seks maskerede mænd på Nørrebro, hvor han havde fejret nytårsaften hele natten.

»Inden det skete, havde vi siddet og snakket ganske længe ved den tomme byggetomt på Jagtvej 69, der hvor Ungdomshuset engang lå,« fortæller han til Jyllands-Posten.

»Der var flere, som genkendte mig, og vi snakkede frem og tilbage, men jeg tror ikke, at de havde noget med overfaldet at gøre, for de var fine nok,« siger han.

Dan Park har været en del eksponeret i medierne i 2014. I august fik han i Sverige en dom for racisme på grund af en udstilling af kunstværker, som ifølge retten i Malmø var »hets mot folkgrupp«.

Værkerne inkluderede bl.a. et billede af Hitler med teksten ”Not only niggers have dreams”, mens et andet viste tre hængte pindemænd med fotografiske ansigter af genkendelige sorte mænd ledsaget af teksten ”Hang on afrofobians”. Dan Park blev idømt fængsel, og retten krævede værkerne destrueret.

Blå bog

Dan Park

  • Født i 1968 i det nordlige Sverige, men bor nu i Malmø.
  • Betegner sig selv som gadekunstner og er primært blevet kendt for provokerende happenings. Bl.a. placerede han i 2009 en dåse foran en synagoge i Malmø og skrev ”Zyklon B” (giftstof brugt af Nazi-tyskland, red.) på dåsen.
  • Han er flere gange blevet dømt for »hets mot folkgrupp«, og i efteråret afsonede han to måneder i et fængsel i Ystad.

Men i Danmark vakte det opstandelse, at man i nabolandet kan blive fængslet for kunstneriske ytringer. Jyllands-Posten trykte fem af værkerne, og Radio 24syv, Fri Debat og siden Trykkefrihedsselskabet tog sagen til sig og gav sig til at arrangere en udstilling af de i Sverige forbudte værker.

»Ikke alle i Danmark kan åbenbart lide min kunst,« skrev Dan Park søndag over dette billede på Facebook.

Radio 24syv sprang fra, Københavns Rådhus afviste at lægge lokaler til, mens kunstneren Kristian von Hornsleth, der havde stillet sit galleri til rådighed, trak sig efter hærværk og trusler, og til sidst udstillede Trykkefrihedsselskabet et udvalg af værkerne i Dansk Folkepartis lokaler på Christiansborg. Udstillingen fik derefter en hård medfart af flere kunstanmeldere.

Et offentligt ansigt

Undervejs gav Dan Park adskillige interviews til danske medier, og hans ansigt og person blev offentligt kendt gennem aviser og fjernsyn, mens han forsøgte at forklare meningen med sin kunst, og det samme gjorde han natten til den 1. januar på byggetomten på Jagtvej 69.

Da Dan Park forlod byggetomten og sammen med en veninde gik mod Nørrebro Runddel for at tage en bus, fulgte seks mænd efter, og da veninden gik ind i 7-Eleven for at købe cigaretter, skubbede de seks mænd Dan Park omkuld og overdyngede ham med spark og slag.

»De råbte racist og nazistsvin. De har måske set mig sidde og snakke der, hvor Ungdomshuset lå, og måske tænkt, at det var deres område. Det ved jeg ikke. Men det var ikke indvandrere. Det var danske antifascister eller autonome,« mener provokunstneren.

I så fald er det ikke første gang, at autonome har været i konflikt med kunstnere over byggetomten på Jagtvej 69. I 2011 blev den verdensberømte gadekunstner Shepard Fairey, som bl.a. er kendt for sin ikoniske Hope-plakat af Barack Obama, overfaldet i København, mens han arbejdede på et fredsmaleri på en husgavl ved Jagtvej 69. Efterfølgende gik Shepard Fairey i dialog med Ungdomshusets tidligere brugere om, hvordan han kunne skabe et maleri, der ikke gjorde nogen sure.

Ikke første overfald

Men indtil gerningsmændene er pågrebet, er det blot en teori, erkender Dan Park.

»Jeg så ikke så meget, men min veninde kom løbende ud, og hun så de seks mænd, som var maskerede. Det gik hurtigt, og jeg ved ikke, om de bare havde trukket halstørklæder op for munden, eller hvad det var for en maskering,« siger Dan Park.

Københavns Politi var i området og nåede hurtigt frem, men da var de seks gerningsmænd væk. Det bekræfter Københavns Politi, som efterfølgende har haft Dan Park inde på station Bellahøj. Derudover vil politiet ikke kommentere sagen yderligere.

Dan Park er før blevet overfaldet i Malmø, men det er første gang, det er sket i København. Det betyder dog ikke, at Dan Park vil holde sig fra hverken Nørrebro eller København, siger han.

»I fremtiden vil jeg bruge endnu mere tid i København. De kan ikke skræmme mig væk,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her