Hver tiende dansker vil donere den ene nyre anonymt

Ny undersøgelse viser, at 10 procent af danskerne vil give en nyre væk til en fremmed. Men det er ikke løsningen ifølge sundhedsstyrelsen.

347 danskere var ved udgangen af 2013 på venteliste til en ny nyre.

Formanden for Foreningen 7Liv, Karin Riis-Jørgensen, mener, at den venteliste er for lang. Hun er ikke i tvivl om, hvad der kan være med til at gøre ventetiden på en nyre kortere.

"Hvis man åbner op for muligheden for at være anonym og donere en nyre væk til en fremmed, så vil ventelisten ikke være så lang, og nyrepatienternes livskvalitet vil blive højere, fordi de ikke skal vente i så lang tid," siger hun til Jyllands-Posten.

En ny undersøgelse, som analysebureauet Norstat har lavet på vegne af Foreningen 7Liv, viser, at 10 procent af de adspurgte danskere udtrykker, at de er villige til at donere deres ene nyre. Ikke nok med, at de vil give en nyre væk - de vil gerne gøre det anonymt til en fremmed, mens de selv er live.

"Det synes jeg er ret fantastisk og meget positivt. Hvis du virkelig ønsker at hjælpe et andet menneske anonymt, så skal du have den mulighed," mener Karin Riis-Jørgensen.

Men i dag findes den mulighed ikke.

Enten foregår nyretransplantationer efter en hjernedødserklæring eller ved en såkaldt levende transplantation, hvor det for eksempel er en søster, der donerer en af sine to nyrer til sin bror.

Altså foregår de levende transplantationer ved, at det er et familiemedlem eller en nær bekendt, der donerer sin nyre væk.

Formanden for Foreningen 7Liv fortæller, at det er hendes vurdering, at man ved at give lov til anonym nyretransplantation, kan nedbringe ventelisten for en ny nyre.

"Sundhedsmyndighederne bør lære af de nye tal fra undersøgelsen, så flere kan redde liv og være livreddere. Det er muligt i Sverige og Storbritannien, så hvorfor kan det ikke også være muligt i Danmark?" spørger hun.

Netop det spørgsmål kan Søren Brostrøm svarer på. Han er enhedschef i Sundhedsstyrelsen og ansvarlig for arbejdet med organdonation.

"Erfaringen er, at det dels kræver meget organisatorisk, og potentialet for at skaffe flere organer er meget lille. Og det er det, der er pointen. Manglen på nyrer i Danmark tror vi ikke på kan løses ved at etablere anonym nyredonation. Og vi tror heller ikke, at Danmark er stor nok til at lave hverken donorkæder eller en decideret nyreorganbank," siger Søren Brostrøm.

Folketinget vedtog i juli måned en handlingsplan for organtransplantation baseret på en arbejdsgruppes indspil fra januar måned. Søren Brostrøm var en del af denne arbejdsgruppe.

Den nye undersøgelse, som foreningen har gennemført, viser, at hele 71 procent af danskerne mener, at de folkevalgte skal gøre langt mere, end de gør i dag, for at sikre flere organdonationer i Danmark.

Og dermed mener Foreningen 7Liv, at arbejdsgruppen og politikerne godt kan trække i arbejdstøjet igen.

"Vi skal holde fokus på det som virker og på det, der kan skaffe flere nyrer. Hovedfokus skal være, at vi udnytter så mange organer som muligt fra afdøde donorer. For i etisk forstand er det alt andet lige bedre at bruge en nyre fra en afdød, end at bruge en nyre fra en levende," fortæller Søren Brostrøm og tilføjer:

"Alle vinder på det her, fordi den afdøde har ønsket at donere, og vedkommende giver i virkeligheden liv videre til to andre mennesker, fordi vedkommende kan give to nyrer væk. Det skader ingen, men gavner alle."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.