Indland

Ville du leje et værelse ud til en flygtning?

Kommunerne har brug for hjælp, og den skal blandt andet komme fra de lokale, lyder det i et nyt udspil.

Ind til flygtninge får asyl, kan de bo flere sammen. Bag efter har de ret til hver deres bolig. Ajstrup Strand Camping er midlertidig bolig for en gruppe flygtninge, der søger opholdstilladelse i Danmark. Foto: Thomas Emil Sørensen

Flygtningekrav fra KL

Integration

I dag er kommunerne forpligtede til at tilbyde alle flygtninge et 3-årigt integrationsprogram. Også dem, der med regeringens kommende asylstramninger, kun får ét års midlertidigt asyl. KL stiller spørgsmålstegn ved, om det tilbud skal være målrettet integration, hvis de alligevel skal sendes tilbage. I stedet kunne indsatserne være målrettet tilbagesendelsen, lyder det.

Børn

KL foreslår, at flygtninge selv skal kunne undervise deres børn i fx modersmålet, fordi det er svært at skaffe pædagoger og lærere. Endvidere åbner KL for at fravige kravet om sprogfremmende undervisning på dansk.

Kollektiver

KL foreslår, at flygtninge skal kunne bo sammen og efterlyser en statslig finansiering af "flygtningelandsbyer".

Ghettoer

KL vil kunne anvise flygtninge til en bolig i udsatte boligområder. I dag er der flygtningeforbud i de områder.

Lægetjek

Både asylcentre og praktiserende læger skal udføre helbredstjek. Det burde samkøres, mener KL.

Danskkurser

Flygtninge med midlertidig asyl skal tilbydes fem gange 50 timers arbejdsmarkedsrettet danskundervisning i stedet for integrationsprgrammet på 37 timer om ugen i tre år.

Placering

Borgmestrene vil have en klogere fordeling af flygtninge mellem kommunerne, så eksempelvis familierne kan samles, og tilbuddene kan målrettes.

Ryd sønnikes gamle værelse for tøj, plakater og film, og lej det i stedet ud til en flygtning.

Sådan lyder en af bønnerne fra Kommunernes Landsforening, der i disse måneder står med flere akutte udfordringer, når det gælder at håndtere de mange flygtninge, som kommer hertil bl.a. fra det krigshærgede Syrien.

I et udspil, som Jyllands-Posten præsenterer på forsiden i dag, fremlægger kommunernes forening flere punkter, som de gerne vil have hjælp til.

Landets borgmestre klar til et opgør med flygtninges rettigheder

Og det er bl.a. dig, der kan hjælpe til.

Et stort problem for kommunerne er nemlig, at der ikke boliger nok. Som det er nu, har flygtninge ret til egen bolig, men borgmestrene vil gerne fravige det krav.

I stedet skal der skabes en boligportal, hvor private kan leje værelser eller sommerhuse ud til flygtninge.

En af de berørte borgmestre håber, at folk vil støtte op om muligheden, hvis regeringen går med til det.

"Det er pladsen, det kniber med. Lolland er naturligvis en af de kommuner, som har meget plads, men omvendt nytter det ikke noget, at vi bruger det som et depotrum, hvor flygtninge kan opholde sig uden kontakt til omverdenen," siger borgmesteren på Lolland, Holger Schou Rasmussen.

Dansk Flygtningehjælp: Nyhed om asylstramninger har spredt sig

Han mener, at boligerne kan være med til at hjælpe på et andet af problemerne: Integrationen.

"Den målrettede integration til de her mennesker skal tænkes lidt om. De har måske ikke brug for et integrationsprogram lige med det samme, men de kan godt have brug for det på andre måder. Integration er også at gå en tur ned til købmanden og komme i kontakt med nogle lokale," siger borgmesteren.

KL understreger med sit forslag, at der ville blive betalt husleje til eventuelle udlejere.

Ville du selv leje et værelse eller et sommerhus ud i en begrænset periode? Er det vores alles ansvar at hjælpe kommunerne med at håndtere flygtningestrømmen, eller bør kommunerne kunne håndtere det selv?

Deltag i debatten i kommentarfeltet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her