Annonce
Indland

Nordkorea slører sandhed om gådefuld bortførelse i København

Der var lagt an til en stor forsoning efter en årelang diplomatisk konflikt mellem Japan og Nordkorea. Men en lovet forklaring på, hvad der skete med de japanerne, som Nordkorea bortførte i 1980’erne og 1990’erne, har alligevel ikke set dagens lys.

Der er klassiske kinesiske motiver på væggene. Og duften af olieret mad er tung. Året er 1983, og vi er på Restaurant Shanghai midt i København.

En genert 23-årig japansk kvinde ved navn Keiko har forventningsfuldt taget plads over for et par nordkoreanske forretningsfolk. De har inviteret hende til København fra London, hvor hun studerer, for at høre om et jobtilbud.

Og de nordkoreanske mænd havde tilsyneladende gode overtalelsesevner. I hvert fald lykkedes det dem den dag i 1983 på restaurant Shanghai at overtale Keiko til at sætte sig ind i flyvemaskine den følgende dag og rejse mod jobbet i Nordkorea.

Nordkorea indrømmer brug af arbejdslejre

Men jobbet fandtes ikke. Og forretningsfolkene var i virkeligheden ikke forretningsfolk, men agenter, som arbejdede på den nordkoreanske ambassade i København, hvor agenterne kunne operere mere frit end de kunne i resten af Europa.

Siden er der ikke nogen, der har hørt fra Keiko, og hendes skæbne har været forbundet med stor mystik.

Video: Nordkorea har sendt amerikaner seks år i arbejdslejr

Bortførelsen af hende og andre japanere tilbage i 1970’erne og 80’erne har ledt Japan og Nordkorea ud i en årelang diplomatisk krise, som har lammet forholdet mellem de to lande.

Håb om klarhed

Men i foråret kom der endelig forlydender om, at krisen kunne løses, og de bortførte japaneres forældre kunne få vished om deres børns skæbne.

Nordkorea proklamerede, at de i den første uge af september ville offentliggøre en rapport, som skulle klarlægge de gådefulde bortførelser.

Men den første uge af september er nu gået, uden at rapporten har set dagens lys.

Journalist Asger Røjle Christensen har brugt to et halvt år på at undersøge Keikos historie, som han også har skrevet en bog om med titlen ” Bortført i København” fra 2011.

Han forklarer i indslaget herover, at rapportens udeblivelse skyldes, at japanerne har afvist nordkoreanernes udkast, fordi det simpelthen var for tyndt.

Nordkorea og Sydkorea genoptager dialogen

Asger Røjle Christensen var tilbage i 1990’erne korrespondent i Tokyo, hvor der gik rygter om bortførelserne, men ingen rigtig troede rigtig på det.

Det kom man til. I 2002 sad Asger Røjle Christensen klistret til tv-skærmen sammen med sin japanske kone.

Kim Jong-Il undskyldte for første gang for bortførelserne og forklarede, at motivet havde været, at de bortførte skulle undervise nordkoreanske agenter i japansk sprog.

Men den forklaring købte Asger Røjle Christensen ikke. Hans personlige teori er, at de bortførte japanere først blev hjernevasket, hvorefter de blev agenter for Nordkorea.

Oplagt mål

Og ifølge Asger Røjle Christensen var Keiko da også et oplagt mål. Hun var nemlig ung og naiv, havde ingen kæreste, havde ikke noget politisk tilhørsforhold og var fascineret af det store udland.

Måske var det netop derfor, at hun var den eneste, som det lykkedes for de nordkoreanske agenter at bortføre fra Danmark på - trods af flere forsøg på Restaurant Shanghai.

I forbindelse med Kim Jong-Ils tale i 2002, lød det fra de nordkoreanske myndigheder, at Keiko blev gift med en anden japansk agent, som var blevet bortført fra Madrid.

De fik et barn sammen, men hele den lille familie døde efter sigende af en gasulykke i deres lejlighed. Ifølge dødsattesten, som blev skrevet samme morgen, kunne man ikke grave ligene op, fordi gravstederne var blevet oversvømmet.

Historien var ifølge Asger Røjle Nilesen så utroværdig, at både Keikos forældre og det officielle Japan ikke troede på den.

Det eneste kluk, der har været fra Keiko siden hendes forsvinden i 1983, kommer fra hendes mand.

I 1988 havde han held til at få en polak til at smugle et brev ud af landet til sine forældre, hvor han fortalte, at familien efter omstændighederne havde det udmærket. Men det var inden den påståede gasulykke.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere
Guide: Her er Londons "hemmelige oaser"
London er et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Overalt i byen vrimler det med grønne oaser. Nogle er velkendte, andre er små ’hemmelige’ perler. Her får du en guide til de bedste. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her