Indland

Handicappede skal have ulovlige rejsepenge tilbage

Ulovligt at lade handicappede betale for at få pædagoger med på ferie. De kommuner, som har opkrævet i strid med loven, skal betale tilbage. Også selvom der ikke ligger en klage.

Morten Nielsen har været på adskillige ture med sine bofæller fra botilbuddet Peberhaven i Herlev. Både han og hans far Oskar Nielsen ærgrer sig over, at beboere ikke må bidrage til at få pædagogerne med på rejser. Arkivfoto: Stine Bidstrup

12.655 kr.

Så meget kostede det en handicappet kvinde at få en pædagog med fra det botilbud, hvor den udviklingshæmmede kvinde bor, da hun skulle på ferie på Mallorca.

12.655 kr.

Så meget skal kvinden have tilbage, for pengene er opkrævet i strid med loven. Sådan lyder den klare afgørelse fra Statsforvaltningen til Favrskov Kommune.

Samtidig kommer Statsforvaltningen med den principielle tilkendegivelse, at Favrskov – og dermed alle andre kommuner – skal gå tilbage i arkiverne og finde alle de tilsvarende sager. Disse borgere skal nemlig også have deres ulovlige rejsepenge tilbage.

I landsforeningen for udviklingshæmmede, LEV, finder formand Sytter Kristensen afgørelsen for helt rimelig:

»Sådan må det vel være, når man opkræver penge i strid med lovgivningen. Jeg kunne da ikke forestille mig andet, end at de handicappede skal have deres penge tilbage – også selvom de ikke konkret har klaget over betalingen,« siger hun.

En del af tilbuddet

Striden står om de rejser og udflugter, hvor botilbuddet har lagt omkostningerne til pædagogernes tur over på beboerne og typisk ladet det indgå som en del af den samlede rejse for den handicappede.

I foråret konstaterede både Socialministeriet og kommunernes forening, KL, med én stemme, at det er ulovligt. Medarbejdernes medvirken – og f.eks. også deres billet – til udflugter, festivaler og rejser for beboerne er en del af det samlede tilbud, og det skal der ikke betales særskilt for, lød den klare besked. I stedet for at opkræve penge til pædagogens ferierejse fra beboerne, der skal på tur, skal pengene i stedet lægges på den generelle takst for at bo i botilbuddet.

Penge tilbage i skat

»Det er det eneste rimelige at lægge det ind i prisen. Kommunerne skal naturligvis følge den samme lov, så taksterne for at bo bliver sammenlignelige,« siger Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer, som i øvrigt også glæder sig over Statsforvaltningens afgørelse.

Handicaprejse

Ulovlig praksis

  • Mange kommuner har ladet handicappede beboere på botilbud betale udgifterne for at få en medarbejder med på rejse, til festival eller på udflugt.
  • Socialministeriet og KL er enige om, at det er ulovligt.
  • Hvis en handicappet skal have en medarbejder med på tur, skal det indgå i botilbuddets generelle service. Pengene skal hentes via taksterne for at bo i botilbuddet.
  • Statsforvaltningen har på baggrund af en konkret sag afgjort, at ulovligt opkrævede penge skal betales tilbage.

»Det er jo ikke anderledes end, når borgere har betalt for meget i skat. Så betragter vi det som en selvfølge, at de skal have penge tilbage. Når handicappede har betalt for noget, som de rettelig ikke skulle, skal de selvsagt også have pengene tilbage igen,« siger han.

I Favrskov Kommune kender social- og sundhedsdirektør Kate Bøgh endnu ikke de fulde konsekvenser af afgørelsen – hverken administrativt eller økonomisk. Kommunen tygger i øjeblikket på Statsforvaltningens afgørelse og vil drøfte den med KL.

»Vi har selvfølgelig stoppet den praksis at lade beboerne betale for at få pædagogerne med på rejse, men det er jo ærgerligt, for mange af beboerne har været glade for den ydelse. Men den er altså ulovlig, og hos os er der ikke opbakning til at lade taksterne stige på botilbud for ad den vej at finde pengene. Handicapudgifterne er stigende nok i forvejen,« siger hun.

Private på banen

I stedet håber Favrskov Kommune i samarbejde med nabokommuner at kunne gøre private rejsebureauer interesserede i at udbyde rejser for handicappede.

»Hvis det er nødvendigt for nogle handicappede at få deres kendte pædagog med, kan det tænkes, at de private kan frikøbe en medarbejder fra botilbuddet. Det må private jo gerne,« siger Kate Bøgh.

I KL henvises til Favrskov Kommune, men kommuneforeningen understreger samtidig, at kommunen har mulighed for at indbringe sagen for Økonomi- og Indenrigsministeriet. Indtil sagen er endeligt afklaret, har KL ikke nogen kommentarer.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her