Eksperter: Myndigheder vildleder om MRSA

Der er en risiko for MRSA-smitte, hvis man håndterer råt kød - trods udmeldinger om det modsatte.

Når adskillige danske myndigheder oplyser, at der ikke er nogen risiko for MRSA-smitte fra madvarer til mennesker, passer det ikke.

Det siger flere eksperter til Radio24syv.

Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og organisationen Landbrug & Fødevarer hævder ellers samstemmende, at man ikke skal være bange for at blive smittet med stafylokoksygdommen, hvis man håndterer inficeret kød i køkkenet.

"Myndighedernes udmeldinger om, at MRSA ikke smitter gennem kød, holder ikke vand. Vi kan ikke udelukke, at smitten kan ske gennem fødevarer. Myndighederne bør ændre deres tekst. Der er ikke belæg for at skrive, som de gør," siger professor og overlæge på Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos, til programmet Reporterne på Radio24syv.

Professor ved Danmarks Tekniske Universitet, Frank Aarestrup, er enig:

"Jeg synes, at Landbrug & Fødevarer i den grad har malet sig selv op i et hjørne - og har gjort det hele tiden - ved at sige, at der ikke er noget at komme efter. De burde have så meget biologisk viden, at de kan regne ud, at vi selvfølgelig kommer til at se smitte via kød," siger han.

Debatten om, hvorvidt den potentielt farlige MRSA-bakterie kan smitte fra madvarer til mennesker er blusset op, fordi Statens Serum Institut har konstateret fire tilfælde af smittede personer i Danmark, der ikke har været i direkte kontakt med levende udgaver af de dyr, smitten stammer fra.

Tidligere har man kun set MRSA-smitte hos folk, der har været i kontakt med smittede svin.

Ifølge Frank Aarestrup er smitten derfor sandsynligvis sket gennem tilberedning af mad.

"Hvis du skærer dig i hånden, og der er MRSA på kniven, er det klart, at der er en risiko for at blive smittet. Så det med at sige, at det ikke kan smitte via fødevarer, er noget pjat, for det er meget plausibelt. Og her har vi så konkrete tilfælde, der tyder på, at den eneste forklaring er, at de er blevet smittet via maden," siger han.

På Hvidovre Hospital overrasker det ikke, at MRSA kan smitte gennem madlavning, da netop dette er tilfældet med salmonella. Det siger hospitalets vicedirektør, Torben Mogensen.

Statens Serum Institut er dog ikke klar til at gå så langt som til at sige, at MRSA kan smitte gennem håndtering af kød ved madlavning.

"Fundene kan ikke tolkes som et bevis for, at der er sket smitte ved håndteringen af kød, men vi kan på den anden side heller ikke afvise, at det er sket i disse fire tilfælde," siger områdechef for bakteriologisk overvågning og infektionshygiejne ved instituttet, Robert Skov, til Radio24syv.

Ifølge Statens Serum Institut kan de fire være blevet smittet af andre mennesker, der har været i kontakt med smittede dyr, hvorfor smitten ikke nødvendigvis kommer fra madlavning.

Enhedslistens Per Clausen, der er partiets fødevareordfører, mener dog, at myndighederne bør ændre deres vejledninger angående MRSA på baggrund af de fire tilfælde.

"Det er rystende, at myndighederne tilsyneladende systematisk har misinformeret borgerne om risikoen for at blive smittet med MRSA-bakterier via kød. Sagen bliver ikke mindre alvorlig af, at fødevareministeren i sagen tilsyneladende også har misinformeret Folketinget. Det er kun få dage siden, at han i et svar til mig oplyste, at ”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at der ikke er indikationer på, at kød er en smittekilde til MRSA-smitte"," udtaler Per Clausen i en pressemeddelelse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.