Nyttejobber blev sat til at rengøre de ansattes biler

Kommunalt ansatte i Horsens kunne skrive sig på en liste for at få deres private biler gjort rene. Dårlig dømmekraft, erkender direktøren med ansvar for aktivering af ledige.

Artiklens øverste billede

Kommunerne har skullet være kreative for at finde på noget at sætte de arbejdsløse til at lave i de nye, såkaldte nyttejob, men opfindsomheden blev tilsyneladende for stor i Horsens Kommune.

Her fik en person i nyttejob til opgave at rengøre private biler for de ansatte på jobcentret.

På det kommunale aktiveringssted på Norgesvej hang der en seddel, hvor personalet kunne skrive sig på, hvis de ønskede at bestille en indvendig overhaling af bilen med støvsuger og klud.

Enhedslistens byrådsmedlem i Horsens, Betina Steufer, hørte om denne praksis for godt halvanden måned siden – den 7. juni – og stillede straks kritiske spørgsmål til forvaltningen. Herefter blev rengøringen af de ansattes biler stoppet.

Hun mener, at metoden bringer mindelser om en tid med herskab og tjenestefolk og pointerer, at nyttejob skal være nyttige for samfundet, ikke for den enkelte kommunale medarbejder.

»Det undrer mig stadig den dag i dag, at der tilsyneladende ikke var en eneste på jobcentret, som tænkte, at det her er grundlæggende galt, og som så reagerede på det. At den slags kan foregå, vidner om et efter min mening ret så kynisk menneskesyn,« udtaler Betina Steufer, der er næstformand for Beskæftigelsesudvalget.

Stod på i ca. en måned

Den ansvarlige afdelingsleder på Norgesvej, Per Fjord, henviser til, at det kun er direktøren for området, Peter Sinding Poulsen, der må udtale sig om sagen. Per Fjord siger dog, at han ikke selv har fået gjort sin bil ren.

Peter Sinding Poulsen bekræfter, at én eller to personer i nyttejob i en periode på omkring en måned rengjorde omkring 12 medarbejderes private biler. Han siger, at han ikke selv havde nogen viden om denne praksis, fordi idéen var opstået ude på jobcentrets afdeling på Norgesvej.

»Det er jo, fordi de har prøvet at finde på opgaver til alle dem, de skulle nytteaktivere, og så har man givet det som et tilbud. Det er en rigtig dårlig idé, men det er det, der sker, når folk prøver at få idéer, så er der nogle af dem, der viser sig at være dårlige,« siger Peter Sinding Poulsen, der straks han hørte om denne form for aktivering, gav ledelsen besked på at stoppe det.

»Jeg er helt enig i, at det er dårlig dømmekraft at etablere tilbuddet, og jeg kan ikke forstå, hvad de har tænkt på,« siger Peter Sinding Poulsen, der dog ikke vil lade sagen få konsekvenser for ledelsen på Norgesvej.

Han ser heller ingen grund til at klandre de menige medarbejdere, at de har taget imod tilbuddet om at få deres biler gjort rene.

Mange bestilte rengøring

Jyllands-Posten har talt med en medarbejder på stedet, der fortæller, at sedlen, hvor de ansatte kunne bestille en indvendig rengøring af bilen, var fyldt med tilmeldinger. Angiveligt skulle man betale et mindre beløb på omkring 60 kr. for servicen. Når det var ens tur, fik man besked på at komme og aflevere bilnøglen.

»Hvis du som medarbejder får et tilbud om et eller andet, så må man tænke, at det tilbud er i orden. Jeg synes ikke, at man kan forlange, at det er medarbejderen, der skal gå ind og lave en vurdering. Det må være de ansvarlige på stedet,« siger direktøren.

At den slags kan foregå, vidner om et efter min mening ret så kynisk menneskesyn.

Betina Steufer (EL), , byrådsmedlem i Horsens

Jyllands-Posten har talt med flere fagforbund, men hverken hos FOA eller 3F kender man til lignende eksempler på, at arbejdsløse i nyttejob er blevet sat til at yde privat service til kommunale medarbejdere.

I stedet ser fagforeningerne en risiko for misbrug af nyttejobordningen ved, at kommunerne sætter de arbejdsløse til at løse opgaver, som betyder, at ordinært ansatte bliver presset ud.

Det gælder ikke mindst på det grønne område, hvor en meget stor del af nyttejobbere og andre ekstraordinært ansatte bliver sat ind, og hvor antallet af ordinært ansatte rasler ned, påpeger Ellen Lykkegaard, formand for den offentlige gruppe i 3F.

Enhedslistens Per Clausen vil nu stille spørgsmål til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) om, hvordan hun vil sikre, at der ikke sker misbrug:

»Det er sådan set uanset, om misbruget bliver meget udtalt som her, hvor de arbejdsløse skal udføre arbejde privat for medarbejderne i jobcentret, eller om de arbejdsløse sættes til at løse opgaver, som kommunerne ellers havde været nødt til at ansætte ordinær arbejdskraft for at få udført.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.