Flere politikere bliver erklæret for inhabile

Vindmøller: Antallet af inhabile politikere i forbindelse med et omdiskuteret vindmølleprojekt i Norddjurs Kommune vokser støt.

Artiklens øverste billede
Henriette Vendelbo og Ove Nielsen er meget kritiske over for kommunens behandling af et vindmølleprojekt. Foto: Thomas Emil Sørensen

Der var en, der var to, der var tre – nu er der så fire inhabile politikere og formentlig også en inhabil embedsmand, når det gælder Norddjurs Kommunes plan om at opstille seks 150 meter høje vindmøller i Hevring Ådal.

Senest har kommunen erklæret byrådsmedlem John Saaby Jensen (S) for inhabil, fordi han er nært beslægtet med ejerne af den ejendom, hvor en af de store vindmøller skal placeres. John Saaby Jensens samleverske, Jette Kusk Simonsen, er således søster og svigerinde til ejerne af ejendommen.

Samtidig er Jette Kusk Simonsen jurist i Norddjurs Kommune og har bl.a. stået for korrespondancen med en ekstern jurist i forbindelse med inhabilitet for to andre byrådsmedlemmer – herunder viceborgmester Torben Jensen fra en borgerliste.

Den eksterne juridisk vurdering erklærede for kun en måned siden de to byrådsmedlemmer for inhabile, og det har betydet, at vedtagelsen af hele lokalplanen for de seks vindmøller er blevet erklæret for ugyldig og skal gå om.

Nu viser det sig, at John Saaby Jensen også har været inhabil under hele processen, og ifølge kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidts oplysninger til DR Østjylland vil Saaby Jensens samleverske Jette Kusk også være inhabil i forhold til den fortsatte sagsbehandling.

John Saaby Jensen siger, at han først blev klar over problemet i februar, da han ved sin 60-års fødselsdag fik at vide, at hans samleverskes søster og svoger var med i mølleprojektet.

Efter bogen

»Jeg har handlet helt efter bogen og meddelt det til kommunen, så snart jeg vidste det. Min kone bliver også inhabil,« siger John Saaby Jensen.

»Det er mærkeligt, at han ikke har vidst noget tidligere. Alle her i lokalområdet ved da, hvem der skal have vindmøller op i området. Jeg har flere gange spurgt til, om der nu var flere inhabile i forbindelsen med sagen og fået nej. Det er først, da DR Østjylland spørger til det, at kommunaldirektøren siger, at kommunens egen jurist også er inhabil i fremtiden. Det er meget lidt tillidsvækkende, og juristen har, så vidt jeg kan se, været inhabil under hele forløbet,« siger Henriette Vendelbo, der også har fundet ud af, at viceborgmester Torben Jensen ikke alene har andele i eksisterende møller, men også har købt retten til at købe andele i de nye møller.

»Det har vi heller ikke fået noget at vide om. Men på den måde er han jo formentlig en kommende medejer og derfor nærmest dobbelt inhabil,« siger hun.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Torben Jensen, men både han og byrådsmedlem Olaf Krog Madsen har hver især andele for flere hundredetusinder af kroner i de eksisterende møller, som har været et diskussionspunkt i hele sagsbehandlingen.

Jyllands-Posten beskrev i slutningen af april kritikken fra borgergruppen, der bl.a. mener, at sagsbehandlingen tilgodeser vindmølleopstilleren, fordi embedsmænd undervejs fjernede en passus om, at opstilleren skulle nedtage fem eksisterende vindmøller i området.

Det er sket, uden at politikerne blev gjort ordentligt opmærksomme på ændringen, der vil give vindmølleopstilleren, Ecopartner fra Egå, en besparelse på en halv snes millioner kroner.

Manipulation

En tidligere sekretariatschef i kommunen karakteriserede hele forløbet som »magtmisbrug og manipulation«, men på det tidspunkt var der kun kendskab til en enkelt inhabil politiker i forbindelse med projektet: nemlig formanden for teknik- og miljøudvalget, Jens Meilvang fra Liberal Alliancen, der er svigersøn til direktøren og medindehaver af Ecopartner.

Borgmester Jan Petersen (S) afviser, at det er kritiske spørgsmål fra borgerne, der presser inhabile politikere frem.

»De oplyser selv, når de mener, at de er inhabile, og jeg kan sagtens forstå, at der går noget tid, inden man bliver opmærksom på det. Jeg går jo heller ikke rundt og spørger mine familiemedlemmer om, hvad de investerer i. Det er naturligvis irriterende, at hele sagen går om, men der må ikke kunne rejses tvivl,« siger borgmesteren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.