Værn mod svigt i børnesager er først klar i 2015

Handlingsplanen, der skal forbedre sagsbehandlingen efter voldsom kritik i børnesager, er først implementeret i 2015.

Artiklens øverste billede
I de seneste år har der flere gange været omtale af sager om omsorgssvigt af børn. I en ny sag kritiseres Esbjerg Kommune voldsomt for at have svigtet tilsynspligten.

I denne uge blev Esbjerg Kommune udsat for voldsom kritik for dens mangelfulde sagsbehandling i endnu en børnesag. Efter at have modtaget hele 11 underretninger fra politi, skole og borgere om et vanrøgtet søskendepar, reagerede kommunen først, da en 9-årig dreng blev indlagt på hospitalet med en promille på ca. 2,50.

Men den handlingsplan, der netop skal sikre, at lignende fejl i sagsbehandlingen ikke sker fremover, er først færdigimplementeret i 2015. Det forklarer formanden for Børn & Familie i Esbjerg Kommune, Diana Mose Olsen (SF).

»Vi er kommet langt på rigtig mange punkter, men vi er ikke i mål endnu, det er vi simpelthen ikke,« siger Diana Mose Olsen.

Handlingsplanen, der indeholder en lang række tiltag, blev formuleret og iværksat efter en sønderlemmende kritik fra Ankestyrelsen i 2012. Styrelsen gennemgik 100 af de mest komplekse børnesager i kommunen og kunne efterfølgende fastslå, at der var fejl i 77 af sagerne.

Mangler implementering

Blandt kritikpunkterne var særligt, at der ikke var såkaldt børnefaglige undersøgelser i alle sager, og at der heller ikke var individuelle handleplaner for hvert enkelt barn. Derfor var det ifølge Diana Mose Olsen blandt de første kritikpunkter, som kommunen rettede op på.

Derudover har kommunen bl.a. ansat en ny familiechef, en faglig chef og en tilbudschef samt iværksat en anderledes ledelsesinformation, der gør, at lederne bliver gjort opmærksomme på, hvis der er sager, der ikke bliver handlet på rettidigt.

Men Ankestyrelsen kritiserede også kommunen for en række punkter, der endnu ikke er blevet imødekommet: Bl.a. blev kommunen kritiseret for at lukke sager ned, uden at der var tilstrækkelig belæg for, at de reelt var klar til det; nye sagsbehandlere fik ikke den nødvendige oplæring til at kunne behandle den store sagsmængde rettidigt; og medarbejdere manglede generelt efteruddannelse, lød kritikken. Ingen af de kritikpunkter er endnu blevet imødekommet, forklarer Diana Mose Olsen.

Hun forsikrer dog, at det ikke går direkte ud over sagsbehandlingen af det enkelte barns sag:

»De tiltag, der direkte omhandler sagerne såsom opfølgning og handleplaner, er der allerede blevet taget hånd om,« forsikrer Diana Mose Olsen.

»Kan ikke vente«

Den forklaring vækker dog skepsis hos Børnesagens Fællesråd, der er en paraplyorganisation for 18 landsdækkende organisationer.

»Det at reagere konkret på en kritik fra Ankestyrelsen er ikke noget, der må sættes på en langtidsplan. Det skal man reagere på omgående,« siger sekretariatschef Inge Marie Nielsen.

Hun mener ikke, at det kan udelukkes, at den manglende implementering af visse punkter i handlingsplanen går ud over sagsbehandlingen.

»Det er positivt, at kommunen bl.a. har fået nedbragt antallet af sager per sagsbehandler. Men efter- og videreuddannelse og ikke mindst oplæring af dem, der skal sidde med sagerne, kan man ikke sætte på en liste over ting, man skal implementere om lang tid. Det er ting, der skal foregå parallelt, for ellers får man ikke rettet op på de mange fejl i sagsbehandlingen,« siger hun.

Vender ikke en supertanker

Diana Mose Olsen fra Esbjerg Kommune anerkender, at det er lang tid.

»Men man vender ikke en supertanker på et øjeblik. Man er nødt til få sagsbehandlerne med og derfor også at få de her nye tiltag i gang løbende. Men jeg kan udmærket forstå, at folk bliver bekymrede, når de hører, at hele handlingsplanen først er implementeret i 2015 – det er også lang tid,« siger hun.

Hvordan kan du være sikker på, at ingen børn falder igennem systemet, inden jeres nye procedurer er på plads?

»Som sagt er de procedurer, der direkte påvirker sagerne, allerede i gang. Dermed ikke sagt, at der ikke stadig er ”børnesygdomme”, der skal ryddes op i, men vi er ikke længere der, hvor vi var i 2011 og 2012, da børn led overlast på den baggrund.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.