Aller mørklægger rapport om ulovligheder

Overvågning: Omfattende rapport dokumenterer ulovligheder hos Se og Hør. Men kun få må læse beviserne.

Artiklens øverste billede
Pål Thore Krosby, adm. direktør i Aller, er »skuffet« over sagen om tystys-kilden. Flere i Aller vil blive fyret på baggrund af sagen, siger han. Hvor mange er foreløbig hemmeligt. Foto: Carsten Bundgaard

Der var ulovligheder. Der var rod i regnskaberne. Der var svigt på flere niveauer. Og der er formentlig problemer med Skat for et større pengebeløb.

Sådan lyder konklusionerne i en omfattende rapport, som Aller-koncernen har fået lavet i sagen om den såkaldte tys-tys-kilde, der solgte oplysninger om kendte og kongeliges kreditkort til Se og Hør. En rapport så voldsom, at Aller ikke tøver med at love, at flere medarbejdere i koncernen inden længe vil blive fyret på baggrund af de mange siders tekst.

Men selve rapporten og dens dokumentation af »ulovlig brug« af en »ulovlig kilde« skal ikke læses af andre end den øverste ledelse af Aller.

»Vi er et yderst, yderst fåtal, der kommer til at læse rapporten. Og det betyder, at i øjeblikket er det kun undertegnede og bestyrelsen, der har fået adgang til rapporten,« siger administrerende direktør Pål Thore Krosby, der senere fredag vil offentliggøre en kortere redegørelse om sagen på baggrund af den fortrolige undersøgelse.

Umiddelbart frikender rapporten dog Allers nuværende ledelse for kendskab til både kilden og ulovligheder.

Siger nej til politiet

Rapporten er blevet til på baggrund af et uafhængigt advokatselskab, der har fået fri adgang til mail, telefoner, bilag og Allers arkiv. Også en række personer er blevet interviewet. Men selv om politiet efterforsker sagen, så må myndighederne ikke se beviserne i rapporten, fastslår Aller, der i en anden sammenhæng har bedt landsretten stoppe politiets adgang til computere og mobiltelefoner fra Aller. Blandt andet på grund af kildebeskyttelse, lyder det fra Aller.

»Vi har haft, har fortsat og skal have et godt samarbejde med politiet. Som udgangspunkt har vi ret til at give den til politiet, men vi vil ikke udlevere den, før der er kommet en afgørelse i landsretten eller i en højere instans. Det hænger sammen med kildespørgsmålet,« siger Pål Thore Krosby.

Hvis politiet beder om det, vil I så sige nej? Du kunne jo e-maile den til politiet nu?

»Vi ønsker at afvente den beslutning, som bliver taget i landsretten eller i en højere instans. Hvis politiet ønsker at gå videre med dette, så ønsker vi at få en dom på det først, før vi eventuelt vil dele det med politiet«.

Så I vil sige nej, hvis politiet banker på hos Aller fredag morgen og siger, at den vil de gerne kigge i?

»På nuværende tidspunkt ville vi sige nej,« fastslår Pål Thore Krosby.

Alle sten skulle vendes

Medieforsker Aske Kammer fra Syddansk Universitet mener, at Aller selv burde have en interesse i at lægge hele rapporten frem.

»Rapporten blev bestilt, fordi man sagde, at alle sten skulle vendes, og alt skulle på bordet. Men når det kun kommer på bordet for den ledelse, der selv har bestilt rapporten, og som bliver frikendt, så er det naturligvis problematisk. Der vil hele tiden være en risiko for, at den brede offentlighed sidder tilbage med en opfattelse af, at der er noget, Aller holder skjult,« siger han.

Københavns Vestegns Politi fastslår, at man »på ingen måde« er afhængig af den interne undersøgelse for at køre sagen.

»De oplysninger, som vi har brug for, skaffer vi selv. Vi afhører folk, vi sigter folk, og undertiden så ransager og anholder vi,« siger politiinspektør Bent Isager-Nielsen, der leder efterforskningen i sagen.

Flere skal fyres

Via oplysningerne fra blandt andet kendtes kreditkort var den særlige tys-tys-kilde i stand til at afsløre præcist, hvor de kendte var, få sekunder efter at de havde brugt deres Mastercard eller American Express. En oplysning, som Se og Hør blandt andet brugte til at sende fotografer og journalister rundt i verden og lave afslørende reportager.

Tidligere ansatte, chefredaktører og redaktionsledere har i forskellige medier anklaget hinanden for at have ansvaret. Aller vil i dag ikke sætte navne på, men blot sige, at det nu står fast, at en gruppe havde et »relativt detaljeret kendskab« til kilden.

»Det er både menige journalister og redaktionelle ledere,« siger Pål Thore Krosby, der fastslår, at »flere« medarbejdere vil miste deres job.

De er endnu ikke orienteret.

Krosby siger, at han selv »tager ansvaret« for sagen, men han har ikke tænkt sig at gå af eller lukke Se og Hør.

Der er nogle medarbejdere, der går hjem med en fyreseddel på grund af denne sag. Det gør du ikke. Får det nogle konsekvenser for dig?

»Jeg synes, at det har fået konsekvenser, når man ser på den kritik, som nu er kommet frem. Det handler også om min ledelse. Så det har fået konsekvenser for mig.«

Men var det et svigt fra din side, at dette kunne ske, mens du var leder af hele butikken?

»Om det er et svigt, det ved jeg ikke. Men om der er sket svigt i organisationen, ja, det er der sikkert. Og det er så forskelligt, hvor stort svigtet er. Men jeg tager gerne imod kritik for, at det kunne ske, mens jeg var leder,« siger Pål Thore Krosby.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.