Bureau: Mere i løn til au pair-piger vil give dårligere forhold

"En au pair vil med den nye løn bare komme til at arbejde for to familier," lyder det fra Aupairagencys Lina Bale.

Artiklens øverste billede
Størstedelen af de au pair-piger, der findes i Danmark, kommer fra Filippinerne.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har i et udspil om forbedringer af au pair-området foreslået, at au pair-piger i Danmark fra den 1. januar 2015 skal have 4.000 kr. i lommepenge om måneden i stedet for de 3.250 kr., de får i dag. Samtidig skal de have betalt flybilletten tur/retur og have ret til fri på helligdage, skriver Mette Frederiksen i udspillet.

Hvor mange ufaglærte danskere har 4.000 kr. tilbage til sig selv, når alle udgifter og mad er betalt?

Lina Bale, direktør i Aupairagency

"Hvis det bliver indført, vil man bare begynde at lave en kontrakt med en pige til én familie og så dele hende mellem to familier. I Charlottenlund er der rigtig mange au pairs, og jeg har så sent som i går talt med en familie, som siger, at sådan vil den gøre. Det betyder, at hendes vilkår ikke bliver bedre," siger Lina Bale, som er direktør i Aupairagency.

Sender pengene hjem

Lina Bale har selv tidligere haft au pair-pige og er nu gravid og skal derfor snart til at kigge sig om efter en ny au pair. Hun vil ikke afvise, at de nye regler vil gøre, at hun også vil dele en au pair med en anden familie, hvilket ikke er noget, hun har det dårligt over.

"Der er faktisk rigtig mange udgifter forbundet med at have en au pair. De lommepenge, de får, sender de fleste direkte hjem til Filippinerne, fordi de får alt betalt af deres værtsfamilie. Jeg kender rigtig mange, der stiller bærbar computer og telefon til rådighed for deres au pair, og de får gratis kost og logi. Hvor mange ufaglærte danskere har 4.000 kr. tilbage til sig selv, når alle udgifter og mad er betalt?," spørger Lina Bale.

Som det er nu, skal værtsfamilien betale au pairens flyrejse hjem, men ikke betale for, at au pairen kan komme til Danmark. I praksis er det dog ofte noget, værtsfamilien ordner, lige som gebyrerne til ambassader og konsulater, forsikringer og ATP også skal regnes med i udgifterne.

På den baggrund mener Lina Bale, at det allerede er for dyrt at have en au pair. Bureauet vurderer, at det ud over lommepengene koster minimum 4.000 kr. om måneden at have en au pair boende.

DF: Positive elementer i udspil

Hos Dansk Folkeparti er man umiddelbart glad for Mette Frederiksens tiltag på au pair-området, men partiet vil ikke endegyldigt sige, om det støtter udspillet eller ej.

"Der er fornuftige elementer i udspillet. F.eks. er det rimeligt, at en au pair pige kan få fri på nogle helligdage. Men jeg må så også sige, at på længere sigt, kan man godt diskutere om vi fortsat skal hente Flippinerne til Danmark på au pair-ordningen. Nu er vi jo medlem af EU og det indre marked, og flere familier tager, så vidt jeg er orienteret, en au pair fra et andet EU-land. Og så falder ideen jo bort med den oprindelige ordning," siger Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen.

FOA: Stadig for lavt

Når lommepengene efter al sandsynlighed bliver hævet til 4.000 kroner om måneden, nærmer Danmark sig niveauet i Norge. I Sverige får en au pair mindst 3.500 svenske kroner, omkring 3.050 danske kroner, om måneden, mens Norge har en minimumsløn på hvad der svarer til omkring 4.900 danske kroner.

Hos forbundet FOA er man positiv over for langt de fleste punkter i det nye udspil, men her er man lodret uenig med Lina Bale i, at lommepengebeløbet ikke bør sættes op.

"Det er selvsagt en klar forbedring, at lommepengene bliver sat op, men umiddelbart er beløbet stadig for lavt. Au pairer er voksne kvinder, som bør få en ordentlig løn og ikke blot lommepenge," siger FOA-formand Dennis Kristensen til forbundets fagblad.

"På lige vilkår"

Ideen med et au pair-ophold er ifølge Udlændingestyrelsen, at au pair-personen skal bo hos en værtsfamilie med børn under 18 år "på lige vilkår" med resten af familiens medlemmer. Formålet er, at au pair-personen kan forbedre sine kundskaber og "udvide sin kulturelle horisont ved at få et bedre kendskab til Danmark".

Som modydelse skal au pairen hjælpe med huslige pligter i værtsfamilien i maksimalt seks dage om ugen.

Det antages, at der arbejder mellem 4.000 og 4.500 au pair-personer i Danmark. Langt størstedelen af disse kommer fra Filippinerne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.